Київ. 22 червня. УНІАН. Фармацевтичні асоціації України спільно з Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) стурбовані тим, що силові структури мають можливість скасовувати рішення державних органів про реєстрацію лікарських засобів, і закликають владу врегулювати це питання.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив виконавчий директор Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine Володимир Ігнатов.

«Під питання силові структури України почали ставити сам процес державної реєстрації лікарських засобів. За реєстрацію лікарських засобів за українським законодавством відповідає Міністерство охорони здоров'я та експертні центри... Якщо у цей процес держава хоче внести якісь зміни, про це просто треба повідомити учасникам ринку. Бо ми бачимо для себе системний ризик, якщо будь-яка реєстрація з 11,5 тисячі препаратів, які зараз залишилися на ринку, може бути скасована силовими структурами», - сказав він.

Відео дня

За словами Ігнатова, одним з прикладів таких дій силових відомств стало звинувачення компанії «Такеда Україна» в неправомірній реєстрації препарату. При цьому він сказав, що компанія не уповноважила учасників конференції надавати інформацію про деталі цієї справи.

Ігнатов також наголосив, що учасники фармацевтичного ринку сьогодні працюють в умовах посилення фіскального тиску, яке полягає, зокрема, у великій кількості перевірок та збільшенні оподаткування. Крім того, під час перевірок силові відомства вилучають велику кількість документації, тому, за словами Ігнатова, держава повинна забезпечити конфіденційність отриманої силовиками інформації.

Присутній на прес-конференції президент Асоціації виробників ліків України Петро Багрій додав, що силові структури не мають права ухвалювати рішення про скасування державної реєстрації препаратів. Їх участь повинна допускатися тільки на етапі, коли підприємство проходить цю процедуру, але жодним чином не після отримання свідоцтва про реєстрацію.

«Ми не проти того, аби вони втручалися. На етапі реєстрації – будь ласка... Але після того, як реєстрація була пройдена і виробник отримав свідоцтво про державну реєстрацію і почав виробництво, воно не повинно зупинятися таким способом», - наголосив Багрій.

Виконавчий директор Комітету з питань охорони здоров'я Європейської Бізнес Асоціації Наталія Сергієнко, яка також була присутня на прес-конференції, зазначила, що асоціація поділяє занепокоєння представників фармбізнесу. За її словами, в умовах, коли система охорони здоров'я України перебуває в процесі реформування, реєстрація лікарських засобів не повинна ставати фактором ризику для українських та іноземних виробників.

Також присутній на прес-конференції виконавчий секретар Асоціації індійських фармацевтичних виробників IPMA Георгій Лідвинський додав, що проблеми з державною реєстрацією препаратів, яка може бути в будь-який момент скасована, роблять український ринок ненадійним і, як наслідок, непривабливим для іноземних виробників.

«Люди без досвіду, без спеціальних знань, без наукових досліджень роблять висновок (про скасування реєстрації препарату – УНІАН). Ми розгублені і хочемо дізнатися, що відбувається, щоб нам просто дали відповіді як іноземним виробникам, як планувати свою діяльність, чим керуватися – намірами уряду чи практикою правоохоронних органів», – сказав він.

Ігнатов зазначив, що ринок очікує від уряду пояснення дій силових органів, а також рішення про чіткий розподіл обов'язків Мінохоронздоров‘я і силових структур. Крім того, за його словами, необхідно чітко гарантувати, що пройдена держреєстрація препарату не зможе бути незаконно скасована.

Як повідомлялося, в середині червня фармацевтична компанія «Такеда Україна» заявила про необґрунтованість звинувачень у неправомірній реєстрації препарату «Актовегін» як лікарського засобу. Раніше правоохоронні органи під час розслідування вилучили у підприємства реєстраційні документи на даний препарат.