Київ. 18 червня. УНІАН. Організація Transparency Inernational Україна започаткувала регіональний проект із виявлення корупційних дій з боку місцевих чиновників.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив її виконавчий директор Олексій Хмара.

Він зазначив, що так званий конфлікт інтересів (суперечність між особистими інтересами чиновника та його службовими повноваженнями) є одним із елементів корупції.

Відео дня

"Громадські активісти дослідили це явище в окремих регіонах України і дійшли невтішного висновку - кругова порука в регіонах тотальна, а саме явище "конфлікт інтересів" в Україні широко розповсюджений. Адже це так легко для особистого збагачення - під час проведення державних закупівель з переліку усіх постачальників обрати власну фірму або фірму свого родича. Тому таке явище слід ліквідувати для реального очищення органів влади", - сказав Хмара.

Зокрема, як повідомив аналітик Transparency Inernational Україна Олександр Калітенко, у Білій Церкві Київської області виявлено, що із 155 держслужбовців міськради 56 мають прямий або опосередкований зв’язок із бізнесом у місті; у Хмільницькій міськраді виявлено 19 "конфліктів інтересів» у діяльності депутатів; у Черкаській - 8.

Продовжуючи тему, Хмара підкреслив, що новостворена структура - Антикорупційне бюро, по своїй суті є корисною, але невідомо, коли воно запрацює, оскільки наразі не має приміщення.

Крім того, аналітик висловив переконання, що вітчизняним законотворцям треба посилити відповідальність за корупційні дії чиновників.

"Ми готові виявляти "конфлікт інтересів" по всій Україні і допомагати місцевим активістам боротися з ним. Ми плануємо продовжити документування цього явища найближчим часом у Вінниці, Сумах, Дніпропетровську, Одесі, Львові, Закарпатті", - підсумував Хмара.