Київ. 18 червня. УНІАН. Група експертів з захисту прав споживачів подасть до парламенту законопроект про скасування мораторію на перевірки для окремих видів бізнесу, продовженого Кабінетом міністрів України на початку січня, який діє до 1 липня.

Про це повідомив народний депутат Ігор Луценко на прес-конференції в УНІАН.

«Найближчим часом ми подамо цей законопроект і сподіваємося, що він матиме стійку форму і сам себе захистить», - сказав він.

Присутній на прес-конференції заступник голови правління Союзу споживачів України Олег Цільвік підкреслив, що запровадження мораторію негативно позначилося на захист прав споживачів, а відсоток задоволення скарг знизився з 70% до 30%.

«Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі раніше говорив, що мораторій буде продовжено. Єдиний вихід для нас сьогодні - подати альтернативний законопроект, щоб виключити хоч якийсь сегмент з-під дії цього мораторію. Коли вже порушено конституційні права споживача, то має бути реагування, має реагувати держава. Не робіть планових перевірок. Робіть перевірки за скаргою споживача саме на тому суб'єкті, на який поскаржилися», - зазначив він.

За словами директора «Інституту Медіа Права» та експерта Реанімаційного пакету реформ (РПР) Тараса Шевченка, також присутнього на прес-конференції, альтернативний законопроект пропонує відновити перевірки окремих видів господарської діяльності.

«РПР підтримує мораторій з винятками. Не може бути мораторію, який скасовує перевірки повністю, не передбачаючи винятків у найважливіших сферах, що стосуються захисту прав споживачів, антитютюнової тематики, архітектурного контролю та деяких інших сфер», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів на початку січня продовжив на півроку дію мораторію на перевірки всіх суб'єктів господарювання, крім фіскальних перевірок, який було запроваджено в серпні 2014 року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує зобов'язати контролюючі органи публікувати на своїх сайтах перелік об'єктів перевірки, а також розміщувати інформацію про всі проведені перевірки суб'єктів господарювання в спеціальній автоматизованій системі.

Фото-новиниhttp://photo.unian.net/ukr/themes/57919