Київ. 5 червня. УНІАН. Представники громадських організацій ініціюють створення «єдиної бази знань» про права громадських активістів та журналістів.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН на тему «Закон і Свобода слова = захист прав людини в Україні. Журналісти і громадськість категорично протестують проти використання судової та правоохоронної системи в політичних цілях» лідер Інформаційного Майдану Павло Білоножко. 

«Я звертаюся до журналістів та представників громадського руху - нам потрібно створювати єдину базу знань щодо тих чи інших дій, на які ми маємо право. Я пропоную в Інтернеті розмістити ресурс, який би дозволяв громадянам, спираючись на цю єдину базу знань, розуміти, що входить у наші права і на чому ми повинні базуватися, проводячи ті чи інші заходи і відстоюючи наші законні права», - додав голова ГО «Віче - громадські слухання» Олексій Артемчук..

Відео дня

За його словами, єдина база знань буде формуватися на веб-сторінці у Фейсбук ГО «Інформаційний майдан» https://www.facebook.com/Maidan.Information

«Ми з допомогою наших юристів будемо формувати цю єдину базу знань, тобто це той маршрутний лист, за яким активісти у будь-якому регіоні можуть дізнатися, як діяти відповідно до законів України, щоб їм не потрібно було додатково шукати юридичні консультації»,- додав Артемчук. Крім того, на сайті будуть дані відповіді на питання, що часто задаються.

Голова Української координаційної ради Андрій Хома, в свою чергу, закликав журналістів оприлюднювати факти порушення їхніх прав з боку чиновників.

«Чиновники і судді порушують закон, працюючи на свій розсуд. Будь-який режим тримається на двох засадах - брудних грошах і на нашому особистому страху. Для того, щоб його подолати, треба завжди діяти за законом і публічно, оскільки такі горе-чиновники найбільше бояться публічності»,- сказав він.

На думку представників громадських організацій, тільки журналістські матеріали і суспільний резонанс можуть перешкодити незаконним діям в Україні.

Заступник голови громадської ради при Міністерстві молоді та спорту України Валерій Пильгун, у свою чергу зазначив, що для проведення люстрації правоохоронців і суддів громадські діячі повинні надати «первинні документи»: відеофіксацію порушення прав громадян, результати публічних громадських слухань. «Ці документи повинні надаватися в усі органи влади. Зараз в Україні не існує системи, яка б одноосібно виконувала люстраційні процеси»,- сказав він.

«Я пропоную проводити публічні обговорення таких випадків, протоколювати і направляти в усі інстанції. Це первинні документи для народної люстрації таких людей», - додав Пильгун.

Він також зазначив, що «кінцевою метою» єдиної бази знань буде створення цілодобового cool-центру, юристи якого надаватимуть оп-line правову допомогу всім зареєстрованим користувачам.