Київ. 5 червня. УНІАН. Міністерство аграрної політики та продовольства не планує приватизацію одного з найбільших операторів зернового ринку України - Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ), повідомив на прес-конференції в УНІАН заступник голови робочої групи з питань приватизації державних підприємств Міністерства аграрної політики та продовольства Олексій Зубрицький.

«ДПЗКУ в планах на приватизацію немає», - сказав він.

Серед причин, через які міністерство не може провести приватизацію підприємства, Зубрицький назвав бажання зарубіжних партнерів торгувати саме з державною компанією, а також зобов'язання ДПЗКУ за гарантованим державою кредитом.

Відео дня

Крім того, за словами Зубрицького, підприємство має невирішені проблеми з поверненням валютної виручки, яка залишилася в офшорах через зловживання колишніх керівників компанії.

«Там величезні зловживання. Аж до того, що 130 млн дол. було просто переказано, відправлено зерном на чотири офшори», - сказав він.

При цьому Зубрицький додав, що зараз компанія перебуває у складному становищі.

«Ці гроші вони (ДПЗКУ - УНІАН) не повернули, і я думаю, що їх (грошей - УНІАН) вже й не існує. Більше того, така проблема несе лавиноподібний ефект: якщо ви не повертаєте валютну виручку, вас податкова починає позбавляти права на експортну діяльність. Для нашої експортної корпорації, для нашого державного зернового трейдера позбутися шансів експортної діяльності - це просто оксюморон», - сказав він.

Заступник голови робочої групи з питань приватизації при Мінагропроді сказав, що приватизація ДПЗКУ, яка, за його словами, є стратегічним для країни підприємством, можлива в майбутньому, але у цьому процесі необхідно враховувати інтереси України і партнерів корпорації.

«Там має працювати спеціальна група з кращих інтелектуальних сил, які є в нашій країні, щоб якщо продавати, то продавати за максимальною ціною з урахуванням інтересів, в тому числі і китайських партнерів, кредиту, який вони виділили», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Мінагропрод планує у 2015 році провести приватизацію до 180 державних сільськогосподарських підприємств.

За словами міністра соціальної політики та продовольства Олексія Павленка, інтерес до входження у капітал ДПЗКУ проявляють компанії з США, Катару, Кувейту, а також Китаю і Саудівської Аравії, які готові інвестувати кошти в модернізацію елеваторних потужностей.

У 2012 році Експортно-імпортний банк Китаю домовився з українським урядом про надання Україні кредиту у розмірі 3 млрд дол. під державні гарантії на реалізацію проектів в агропромисловому комплексі. Згідно з досягнутими домовленостями, частина кредиту в розмірі 1,5 млрд дол. надавалася ДПЗКУ, яка мала закуповувати на вітчизняному ринку зерно для подальших експортних поставок через посередництво китайської корпорації ССЕС. Другу половину позики (1,5 млрд дол.) Українська корпорація мала була протягом п'яти років витратити на імпорт з КНР сільськогосподарської техніки та матеріально-технічних ресурсів.

Довідка УНІАН. ДПЗКУ - вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт з зерновими та продуктами їх переробки: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входять 55 філій, їх загальна робоча місткість становить 3,75 млн тонн сільгоспкультур, зокрема, сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів - близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.