Київ. 3 червня. УНІАН. Депутати Верховної Ради з високою ймовірністю продовжать мораторій на продаж землі, термін якого закінчується 1 січня 2016 року, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Буде продовжено мораторій на продаж землі з високою ймовірністю. Ця інформація з перших рук, я чув виступи керівництва аграрного комітету Верховної Ради, ключових фігур цього комітету. Це майже консенсус. Суперечки точаться лише навколо того, як це зробити - автоматично або треба голосувати продовження цього мораторію», - сказав він.

Разом з тим, серед народних депутатів, які підтримують продовження мораторію, за словами Фесенка, є розбіжності з приводу тривалості нової заборони на продаж землі.

Відео дня

«Консенсус є всередині коаліції. Але є розбіжності саме за датою. Деякі пропонують (продовжити мораторій на продаж землі - УНІАН) на п'ять років - на термін повноважень цієї Верховної Ради. Деякі кажуть: ні, давайте до 2025 року, щоб заморозити, так би мовити, економічну ситуацію», - сказав Фесенко.

Присутній на прес-конференції голова експертної ради соціологічної компанії SocioStream AG Олександр Медведєв підкреслив, що, згідно з дослідженням, проведеним його компанією спільно з виданням «Деловая столица», більшість українців не вітають скасування мораторію.

«Переважна більшість громадян, незалежно від місця проживання, - проти продажу землі категорично», - сказав він.

Згідно з презентованими на прес-конференції результатами дослідження, 66% населення вважають, що землю не можна продавати в жодному разі. З усіх опитаних 12% підтримують ідею продажу землі лише для українців, 5,5% вважають за краще відкласти питання до часу, коли з'являться гарантії мінімальної вартості землі, 5,3% наділили б правом купівлі тільки державу, 3,3% виступають за відкриття ринку для всіх бажаючих, інші не сформували свою думку з цього приводу.

За словами Медведєва, щодо питання про першочергові кроки для розвитку села, то тільки 4,7% жителів сільської місцевості вважають, що таким кроком є відкриття ринку землі.

Як зазначив Фесенко, така ситуація складається, зокрема, через страх дрібних фермерів втратити можливість працювати на землі, яку вони орендують зараз.

«Вони зараз орендують ці земельні паї, використовують їх для ведення свого господарства, але у них немає грошей, щоб викуповувати землі. Тому абсолютна більшість категорично проти ринку землі. Вони побоюються, що великі агрохолдинги все скуплять», - зазначив він.

Крім того, за його словами, власники паїв побоюються тиску на них з боку держави і примусу до продажу своїх часток.

Серед першочергових кроків, які необхідно зробити для розвитку села, респонденти називають в першу чергу боротьбу з корупцією (35% опитаних), введення системи дотацій сільського господарства (27,3%) та поліпшення транспортного сполучення (27,1%).

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2012 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року. Водночас Міністерство аграрної політики та продовольства протягом кількох років пропонувало різні форми обороту земель, засновані переважно на орендних відносинах.

Наприкінці березня поточного року президент України Петро Порошенко закликав політичні сили та громадськість обговорити питання формування ринку землі в Україні.