Київ. 25 травня. УНІАН. Координаційний центр допомоги учасникам АТО і національний портал rabota.ua ініціюють проект допомоги у працевлаштуванні для учасників АТО, в рамках якого надаватиметься консультативна допомога і здійснюватиметься співпраця з роботодавцями для надання робочих місць учасникам бойових дій.

Про це повідомила засновник Координаційного центру допомоги учасникам АТО, народний депутат України і заступник парламентського комітету з питань охорони праці Ірина Сисоєнко на прес-конференції в УНІАН.

«Разом з порталом rabota.ua ми вирішили почати новий проект, який, я впевнена, буде корисний тим людям, які потребують додаткових можливостей отримати ту роботу, яка буде для них найактуальнішою. Коли люди повертаються з війни, вони часто не можуть виконувати ту роботу, яку вони виконували до цього. Їм потрібні нові знання і вміння», - сказала Сисоєнко.

Відео дня

За словами депутата, Координаційний центр надав юридичну і соціальну допомогу 2200 учасникам АТО, з яких 15% втратили роботу в результаті незаконних дій роботодавців, а ще 20% не були працевлаштовані на момент мобілізації.

«Ми розглянули цю ініціативу і бачимо в ній велику перспективу, тому що демобілізованих учасників АТО ставатиме дедалі більше», - підкреслив директор департаменту маркетингу і комунікацій національного порталу rabota.ua Максим Немеш, який був присутній на прес-конференції.

Немеш зазначив, що в рамках проекту буде створено «гарячу лінію», на яку зможуть звертатися учасники АТО для отримання консультацій з працевлаштування.

Крім того, учасникам бойових дій на сході країни будуть доступні різні освітні курси для підвищення кваліфікації.

Також портал rabota.ua має намір налагодити співпрацю з роботодавцями і відзначати спеціальними відзнаками соціально активний бізнес, який виявить бажання брати участь у програмі працевлаштування учасників АТО.

Проект почне роботу в пілотному режимі в Київській області з перспективою розширення на всю країну і включатиме в себе програму працевлаштування людей, які втратили працездатність у результаті участі в бойових діях.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 18 березня ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв'язку з оголошенням демобілізації" (№ 2283).

Даним законом передбачено збільшити до 18 місяців збереження робочого місця і зарплати для тих, хто проходить військову службу.