Київ. 21 травня. УНІАН. Щорічний марафон електоромобілів вперше стартує в Україні й пройде з 3 по 10 червня 2015 року за маршрутом Київ - Монте-Карло.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив Почесний Консул Монако в Естонії, директор ралі на електромобілях Юрі Тамм.

"Після кількох років проведення цього марафону до нас прийшла ідея. Ми звернулися до принца Монако Альберта ІІ c пропозицією в 2015 році вперше провести в Україні цей марафон, і він дав згоду", - повідомив Тамм.

Відео дня

За його словами, марафон електромобілів з України через країни Європи допоможе не тільки популяризувати електротранспорт, а й посилити зв'язок між регіонами і допомогти Україні інтегруватися в європейське співтовариство.

"Ми хочемо, щоб завдяки цій гонці з'явився ще більш тісний зв'язок між країнами, регіонами і містами... Роль цієї гонки - внести позитивні емоції, нові знання, інтегрувати Україну в Європу", - сказав Тамм.

Він також повідомив, що маршрут цього унікального пробігу (крім Києва) пройде також через Бучу, Рівне та Львів.

Як відзначив присутній на прес-конференції міністр екології Ігор Шевченко, такі заходи зможуть популяризувати електротранспорт в Україні, поліпшити екологію та зменшити залежність країни від імпорту нафтопродуктів.

"Електричні машини не забруднюють навколишнє середовище. Тому я з радістю підтримав процес просування ідей щодо популяризації цих автомобілів в Україні. Цей пробіг з Києва в Монте-Карло є одним із кроків у цьому напрямі", - сказав міністр і відзначив, що має намір особисто взяти участь у цьому марафоні.

За підсумками прес-конференції було підписано меморандум про співпрацю між Міністерством екології України і Почесним Консульством Монако в Естонії.

Як повідомляв УНІАН, кількість електромобілів в Україні обчислюється кількома сотнями. На думку експертів, причиною відсутності попиту українців на екологічний транспорт є їх ціна, вони в кілька разів дорожчі за бензинові аналоги.

Разом з тим, світовий ринок електромобілів стрімко зростає. Тільки за підсумками 2014 року продаж електромобілів в Європі зросла на 36,6% - до 75,331 тис. одиниць. Причиною цього є те, що більшість європейських країн надають покупцям електрокарів цілий пакет послуг, зокрема, виділяють державну компенсацію, що робить їх придбання просто вигідним. В Україні акциз на купівлю електромобіля, крім інших автомобільних податків, становить 109 євро, але Рада вже прийняла в першому читанні законопроект, який скасовує ввізне мито на електромобілі.