Київ. 19 травня. УНІАН. Чиновники Міністерства оборони відмовилися відправляти до Угорщини на лікування поранених бійців АТО.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Всеукраїнської громадської спілки “Слава Україні” Андрій Верлатий.

Волонтер зазначив, що ще взимку поточного року на зустрічі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та президента України Петра Порошенка було досягнуто домовленості щодо безкоштовного лікування тяжкопоранених учасників АТО угорською стороною.

Відео дня

27 квітня угорські лікарі планували приїхати до України і відібрати 20 тяжкопоранених бійців для лікування і реабілітації в Угорщині. Про це, за словами Верлатого, домовилися посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень, голова громадської спілки “Слава Україні”, представники Міноборони та головний лікар військового госпіталю. На початку травня угорська сторона вже готувала виліт санітарного літака для транспортування тяжкохворих. Однак після цього несподівано для волонтерів та угорської сторони департамент Міністерства оборони України надіслав листа, в якому зазначив, що медичні заклади Міноборони “спроможні надавати допомогу у повному обсязі пораненим під час проведення АТО”. Лист було надіслано 23 квітня.

У зв'язку з цим голова громадської спілки “Слава Україні!” публічно звернувся до міністра оборони з проханням пояснити, чому Міноборони відмовляється від співпраці з угорською стороною: “Ми звертаємося до міністра з проханням пояснити нам, бійцям на передовій, тим, хто у госпіталі, їхнім близьким, на якій підставі чиновники відмовляють”.

Верлатий підозрює, що причина в тому, що лікування, запропоноване Угорщиною, є повністю безкоштовним для української сторони, і тому чиновники-посередники не зможуть отримати жодного відкату, який вони зазвичай беруть, співпрацюючи з клініками, які лікують бійців за гроші: “Так, отримані відкати вам підтвердить будь-яка міжнародна клініка. При розмові з посередником, який готовий надати хворого, вам оголосять суму винагороди. І я припускаю, що коли нашим чиновникам нема можливості заробити, не цікаво лікувати наших бійців”.