Київ. 12 травня. УНІАН. Допрем’єрний прес-показ другої серії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» відбувся сьогодні в інформаційному агентстві УНІАН.

Фільм «Українська революція» є результатом більш як чотирьох років роботи з екранізації спогадів генерал-хорунжого армії Української Народної Республіки Всеволода Петріва. Дія фільму розгортається під час Перших визвольних змагань 1917-1921 років. На початку 1917 року полковник російської імператорської армії Петрів був начальником штабу дивізії, розташованої на Західному фронті, на території сучасної Білорусі. Після повалення царського уряду серед солдатів-українців розгортається національний рух, який призводить до формування українського полку імені Костя Гордієнка. Командантом полку обрано Петріва. Більшовики починають збройний конфлікт з Україною, і полк змушений прориватися на Батьківщину зі зброєю в руках. Опинившись у Києві під час Арсенальського повстання, гордієнківці стають на захист Центральної Ради. Вони борються з більшовиками, захищають Київ від російських військ Муравйова.

Стрічка складається з двох серій: перша (випущена у 2012 році) описує події з початку 1917 року до прибуття полку імені Костя Гордієнка в Україну, а друга, щойно завершена, серія показує події січня-лютого 1918 року в Києві.

Відео дня

Музичний супровід у фільмі здійснює Національний академічний духовий оркестр України, пісні виконують Тарас Компаніченко та гурт «Хорея козацька».

Прем’єра повної версії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» (перша і друга серії) відбудеться 14 травня о 19.00 в Будинку кіно (Київ, вул. Саксаганського, 6).

Окрім самої прем’єри, знімальна група планує низку інших акцій. 16 травня - показ повної версії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» з обговоренням у рамках акції «Відкрита ніч» (Національний музей Тараса Шевченка, Київ, бульвар Тараса Шевченка, 12); 20 травня о 16.00 - презентація музики до фільму в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України за адресою: вул. Лаврська, 9, корпус 26 (на території Києво-Печерської Лаври); 25 чи 26 травня (дата уточнюється) - показ фільму під відкритим небом (Київ, провулок Костя Гордієнка).

До творчої групи фільму увійшли: Іван Канівець, автор та режисер; Богдан Бенюк, народний артист України, виконавець ролі Михайла Грушевського та голос за кадром; Богдан Іванько, виконавець головної ролі (Всеволод Петрів); Олесь Доній, виконавець ролі Симона Петлюри; Владислав Куценко, військово-історичний консультант фільму.

Як повідомив Канівець, майже весь фільм був знятий у Києві. Над питанням фінансування працювали волонтери, гонорари не виплачувалися.