Київ. 30 квітня. УНІАН. Державне підприємство «Укртранснафтопродукт» має намір подати судовий позов проти телеканалу «Інтер» про захист ділової репутації у зв'язку із обвинуваченнями в незаконній реалізації нафтопродуктів, заарештованих на час розслідування щодо компанії ВЕТЕК Сергія Курченка.

Про це заявив директор підприємства Володимир Гаврилов на прес-конференції в УНІАН.

«Найближчим часом державне підприємство звернеться до суду з позовною заявою до телеканалу «Інтер» про захист ділової репутації та відшкодування завданої шкоди», - сказав він.

За словами Гаврилова, 24 квітня на телеканалі вийшов сюжет про нібито незаконну реалізацію нафтопродуктів ВЕТЕК з поданням даних, які не відповідають дійсності.

Директор держпідприємства зазначив, що інформація про обсяги заарештованих нафтопродуктів у 115 тис. тонн, надана телеканалом, не відповідає дійсності, оскільки сумарно за результатами чотирьох постанов про арешт загальний обсяг становить 97 тис. тонн.

За словами юриста держпідприємства Надії Ремізовської, частка високооктанових бензинів і дизельного пального в загальному обсязі заарештованих нафтопродуктів була незначною, а більшу частину складала сировина.

Юрист наголосила, що реалізація палива і сировини відбувалася за судовим поданням слідчого в суворій відповідності з Кримінальним кодексом України і постановами уряду, оскільки нафтопродукти мають обмежений термін придатності і щоб уникнути псування мають бути конвертовані в грошовий еквівалент, залишаючись при цьому під арештом до закінчення слідства.

«Всі кошти від реалізації нафтопродуктів знаходяться на рахунках підприємства і будуть передані відповідній стороні за результатами розслідування», - сказав Гаврилов.

Крім того, Ремізовська зазначила, що на даний момент реалізована третина арештованих нафтопродуктів, а реалізація ще третини продукції неможлива через саботаж керівництва Одеського НПЗ, яке відключило виробничі потужності з метою недопущення транспортування.

«З 97 тис. тонн третину було реалізовано, частину газового конденсату направлено на переробку, плюс третина – це ті нафтопродукти, які складно в принципі кудись транспортувати. Інакше кажучи, вони дуже густі, там нафта, мазут. Температура плавлення – 28 градусів, нагріти неможливо, нічим нагріти завдяки саботажу, який зараз відбувається... Десь ще третина не продана», – підкреслила юрист.

При цьому ціну реалізації визначала Торгово-промислова палата України за результатами експертизи державного підприємства «МАСМА».

За словами Гаврилова, у підприємства виникають проблеми з продажем заарештованих нафтопродуктів на відкритих тендерах.

«Держпідприємство просто не дає «відкати». Держпідприємство не робить цього, воно працює відкрито і за законом, тому воно не виграє. ... Ціни на всі тендери ми даємо нижчі, ніж конкуренти. Комусь не подобається, що ми з'явилися на ринку», - резюмував директор «Укртранснафтопродукту».

Як повідомляв УНІАН, Господарський суд Києва в серпні 2014 року на вимогу компанії «Інтертрансгруп» заарештував кошти і майно компанії ВЕТЕК, підконтрольної скандально відомому бізнесмену Сергію Курченку.

При цьому раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що уряд України готовий на конкурсній основі викупити заарештовані нафтопродукти Одеського нафтопереробного заводу, що належить Курченку, для постачання військової техніки в зоні АТО.