Київ. 24 квітня. УНІАН. Україні для відновлення економіки необхідно провести масштабну податкову децентралізацію, демонополізувати енергетичний ринок і знизити адміністративний тиск на бізнес шляхом ліквідації регулюючих органів.

Про це заявив голова Комітету економістів України, президент фонду «Альтернатива» Андрій Новак на прес-конференції в УНІАН.

«Згідно із законом України про державний бюджет на 2015 рік, у центральний бюджет має надійти 82% податків, і, відповідно, місцевим бюджетам повинно залишитися 18% податків», - сказав Новак.

За словами економіста, найоптимальнішою моделлю для України є розподіл податкових надходжень між центральним і місцевими бюджетами у пропорції 50/50, що стало б стимулом для розвитку регіонів країни.

«Щодо кожного податку має бути поділ: 50% залишається за місцем знаходження платника податків, тобто відповідним місцевим органам влади, а 50% з кожного податку повинно надходити до центрального бюджету», - наголосив Новак.

Також експерт зазначив, що запровадження додаткових податків з передачею права їх адміністрування місцевим органам влади (податки на нерухомість та підакцизні товари) не вирішує проблеми фінансування регіонів з огляду на незначний обсяг додаткових коштів.

Крім того, на думку Новака, важливими чинниками промислового зростання в Україні можуть стати демонополізація економіки з акцентом на енергетичний ринок та дерегулювання.

«З моменту підписання коаліційної угоди в нас 11 додаткових регулюючих органів або вже створено, або перебувають на етапі створення. Це нові витрати держбюджету, а також додатковий тиск на бізнес. Головним інструментом дерегулювання має стати ліквідація частини регулюючих органів», - сказав він.

Також економіст представив свою книгу «Как поднять украинскую экономику: трехфункциональная экономическая модель Украины», в якій представив фундаментальне бачення подальшого вектору розвитку країни.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня минулого року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу», який передбачає бюджетну децентралізацію. Як заявляв прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, завдяки прийнятому закону місцеві органи влади матимуть всі механізми досягнення фінансової самостійності. Водночас міністр фінансів України Наталія Яресько зазначала, що запровадження механізмів бюджетної децентралізації та розширення бази оподаткування з одночасною передачею адміністрування частини податків на місцевий рівень дадуть змогу місцевим органам влади залучити тільки за податковими надходженнями до 25 млрд грн додаткових доходів.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/56390