Київ. 23 квітня. УНІАН. Представники деревообробної галузі просять президента України Петра Порошенка підписати закон, що передбачає введення 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляку.

Відповідне прохання озвучив на прес-конференції в УНІАН голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський.

«Ми дуже просимо Петра Олексійовича зупинити цей хаос, ми дуже просимо підписати закон 1362, який на 10 років забороняє експорт круглого лісу за межі України», - сказав Соболевський.

За його словами, представникам переробної галузі з власних джерел стало відомо, що проти підписання цього закону виступає Міністерство економічного розвитку і торгівлі, де вважають, що документ порушує норми Світової організації торгівлі (СОТ).

«Ми отримали інформацію про те, що в Міністерстві економіки, яку очолює пан Абромавичус, зроблено висновок, що закон 1362 не відповідає вимогам СОТ. Якщо такий висновок ляже на стіл президента, він, можливо, ветує закон. Але я звертаюся до пана міністра, що це абсолютна неправда, тому що кожна держава-учасниця СОТ має право для запобігання критичного дефіциту сировини зупинити експорт цієї сировини», - наголосив Соболевський, додавши, що жодних реальних перешкод для ветування закону президентом насправді немає.

У свою чергу, президент Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств Дмитро Артемчук, також присутній на прес-конференції, зазначив, що на сьогодні на українському ринку створено штучний дефіцит сировини, більша частина якої експортується за «сірими» схемами за кордон. При цьому деревообробні підприємства простоюють через відсутність реальної можливості придбати ліс на аукціонах. Він висловив упевненість, що підписання цього закону президентом дозволить припинити безконтрольне вивезення необробленого лісу з України і завантажити деревообробні підприємства, тим самим збільшивши доходи бюджету і створивши робочі місця в регіонах.

«Законопроект №1362, який було ухвалено Верховною Радою більшістю голосів, може дати змогу деревообробним компаніям дихати на повні груди. Це має бути історична подія, і всі ми сподіваємось, що все ж Петро Олексійович прийме правильне рішення, цей закон буде підписано», - сказав Артемчук.

Крім того, учасники прес-конференції закликали український уряд перевести процес призначень на керівні посади Держлісагентства в прозоре русло і погоджувати кандидатів з учасниками галузі.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня поточного року Верховна Рада ухвалила зміни до закону №1362 «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді). Даним документом вводиться 10-річний мораторій на вивезення цієї продукції за межі митної території України. Для того, щоб закон набув чинності, його має підписати президент України.