Київ. 21 квітня. УНІАН. Компанія Piligrim Ukraine , що займається виробництвом обладнання для переробки відходів, запустила інноваційний проект, що передбачає впровадження в Україні дешевої та екологічної технології з переробки використаних батарейок.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив менеджер проекту та представник компанії Максим Ткаченко.

«У даний момент в Україні не існує жодного підприємства, яке могло б у промисловому масштабі переробляти відпрацьовані батарейки... Наша технологія цікава тим, що відрізняється дешевизною, технологічною простотою, легкої масштабованістю і мінімальним екологічним слідом», - сказав Ткаченко.

За його словами, необхідна вартість для запуску заводу на базі розробленого обладнання становить близько 280 тис. дол. При цьому точка беззбитковості підприємства становить 10 тонн використаних батарейок на місяць, які підприємство має переробляти для одержання прибутку. Разом з тим, як відзначив Ткаченко, при розрахунку цього показника не враховувався дохід, який підприємство отримає при продажу кінцевих продуктів переробки батарейок.

Присутній на прес-конференції розробник технології, кандидат технічних наук Артем Мадатов відзначив, що перевагою цієї технології є простий процес переробки батарейок при мінімальному завантаженні підприємства.

«Весь процес проходить одну стадію в одному обладнанні, що зумовлює дешевизну через простоту процесу і, відповідно, можливість одержання комерційного прибутку. Продукти, які отримуються в результаті переробки, на 100% ліквідні», - сказав Мадатов, відзначивши, що суттєвою проблемою в переробці батарейок на сьогоднішній день є відсутність достатньої кількості сировини для виходу на робочі потужності.

При цьому Мадатов відзначив, що ця технологія «дозволяє комерціалізувати процес утилізації батарейок і тому не вимагає ні державних дотацій, ні якихось подібних додаткових вливань, а може існувати як самостійний бізнес».

У свою чергу, координатор всеукраїнського волонтерського проекту «Батарейки, здавайтеся!» Любов Колосовська зазначила, що в Україні на сьогоднішній день існує необхідність регулювання сфери переробки відходів із боку влади.

«В Україні має бути національна програма... Держава має встановлювати норми. Не так, як у нас було в попередні роки, коли виділяється велика сума грошей, а реально нічого не робиться. Держава повинна не виділяти гроші, а правильно регулювати цей ринок», - відзначила Колосовська.

За її словами, в Україні щомісяця викидається близько 80 тонн використаних батарейок, що вкрай негативно позначається на забрудненні навколишнього середовища.

«Використана одна пальчикова батарейка, потрапляючи в природу, здатна забруднити важкими металами, в середньому, 20 кв. м землі й 400 л води», - сказала Колосовська, додавши, що в Україні на даний момент проблема з утилізацією відходів полягає не у відсутності бажання громадян здавати батарейки, а у відсутності необхідної інфраструктури.

Як повідомляв УНІАН, минулого року в Міністерстві екології та природних ресурсів України прогнозували збільшення щорічного обсягу утилізації використаних батарейок та інших елементів живлення до 3-4 млн штук.