Київ. 20 квітня. УНІАН. У Києві літературний конкурс «Коронація слова», Міноборони України, Мінкультури України, Державне агентство України з питань кіно, Національна опера України, компанія Fresh Production, міжнародний фонд «Мистецька скарбниця», міжнародний благодійний фонд «Відродження» представили мультимистецький і мультимедійний проект «Воскресіння Розстріляного відродження», проект, що охопить всі види мистецтв і всі можливі засоби інформації.

Презентація відбулась на прес-конференції в УНІАН.

За словами організаторів, метою проекту є поширення інформації про життя і діяльність цілого покоління українських письменників, поетів, режисерів, художників та скульпторів, які в 30-х роках ХХ століття були розстріляні чи репресовані радянською системою.

«Дуже малу частину творчості періоду Розстріляного відродження вивчають в середніх та вищих навчальних закладах, і знання про цих митців не є масовим та поширюється або серед обмеженої кількості спеціалістів, або серед трохи більшого прошарку інтелігенції. А щоб заповнити інформаційні прогалини треба залучити представників управління освіти та максимальної кількості професіоналів з різноманітних мистецьких агенцій, досягнувши максимального розголосу шляхом воскресіння пам’яті про тих, хто відроджував українську культуру і хто був розстріляний за це», - зазначила голова правління міжнародного фонду «Мистецька скарбниця» Тетяна Логуш.

За словами креативного продюсера ТРК «Україна» Марини Валетнюк в межах проекту вже зняли з десяток міні-фільмів про визначних діячів Розстріляного відродження.

Також у соціальній мережі Facebook створена сторінка проекту. В газетах почали публікуватися статті про тогочасних письменників та поетів. Відомі письменники, поети, митці пишуть короткі оповідання, есе, поетичні та белетризовані твори про період Розстріляного відродження.

Крім цього, як повідомив директор компанії Fresh Production Олег Щербина, кінематограф буде представлений кількома проектами, що готуються до виробництва цією компанією – короткометражним і повнометражним фільмами Тараса Томенка «Будинок «Слово» про той харківський будинок, «де під одним дахом було зібрано ледве чи не усіх митців, аби їх легше було контролювати, а потім – знищити. Проект повнометражної стрічки був поданий на 7-й конкурсний відбір Держкіно», - зауважив він.

Також, за словами організаторів, в літературній частині сучасні письменники та поети створюватимуть есеї, оповідання та поезії, як алюзії чи ремінісценції на конкретні твори митців чи самих митців того часу. Будуть започатковані літературні столи та дискусії на фестивалях, виставках та конкурсах за участі найбільш фахових і знаних мистецтвознавців та критиків, артистів та журналістів.

Театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв» поставить на сцені кілька спектаклів за п’єсами драматургів Розстріляного відродження. А «вуличні художники», під керівництвом художника Олега Луньова, створять по Києву з десяток фресок в стилі street-art: «картини» матимуть ще й представлення з відкритими поетичними читаннями і, потому, з туристичними маршрутами.

Літературний конкурс «Коронація слова» презентує проект 24 квітня на «Книжковому арсеналі», де відбуватимуться літературні читання, дискусії, майстер-класи та виставки.

Посеред травня, 13 числа, в чергову річницю протестного самогубства Миколи Хвильового 1933 року творці проекту мають намір зробити літературно-дискусійний перформанс.

Наприкінці травня в Києві відбудеться масштабна мистецька акція – фестиваль «Тиждень кіно «Воскресіння Розстріляного відродження», в програмі якого будуть представлені чорно-білі фільми, створені в 20-30-х роках за участі представників Розстріляного відродження, а також проекти сучасних режисерів про ті часи, дискусії про поєднання театру та кіно, майстер-класи про адаптацію тексту для можливої співпраці з телеканалами.

Ідейним завершенням піврічного існування проекту буде на початку червня Церемонія нагородження лауреатів «Коронації слова» та «Гранд Коронації», що пройде в Національній опері України. Загалом проект розрахований на 2 роки.