Київ. 16 квітня. УНІАН. Журналіст Олексій Подольський - потерпілий у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, а також його представник Олександр Єльяшкевич пов'язують відсутність прогресу в розслідуванні справи про вбивство Гонгадзе спробою влади вигородити колишнього президента Леоніда Кучму.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

“Здавалося б, судовий процес, який ось-ось, нарешті, як ми сподіваємося, носитиме відкритий характер, має розв‘язати ті проблеми, які вже 15 років хвилюють не тільки Україну, але й багатьох представників світової спільноти. Але у справі Гонгадзе до цього часу стільки ком і питань, що всі ці таємниці давно вже безпосередньо виходять на президента України Петра Олексійовича Порошенка", - зазначив Єльяшкевич.

У зв'язку з цим він розповів, що уповноважений представник Гельсінської комісії Конгресу США Стів Коен написав Порошенку з проханням поінформувати його про те, що відбувається на судових слуханнях у даній справі, а також про те, який досягнуто прогрес у розслідуванні справи про вбивство Гонгадзе.

“Це дуже серйозний тест для Петра Олексійовича Порошенка. Мені складно сказати, як він вчинить, оскільки я добре знаю Петра Порошенка, і знаю, що його останні фатальні помилки, пов'язані з представництвом Леоніда Кучми в Мінській контактній групі, з його включенням до складу Конституційної комісії... чітко говорять про те, що Петро Порошенко не хоче поривати зі своїм минулим, зі своїми зв'язками з кланом Леоніда Кучми, що він намагається вигородити цю людину від судової відповідальності, від кримінальної відповідальності", - стверджує Єльяшкевич.

При цьому він вважає, що “президентські повноваження Порошенка і відповідальність перед українським народом змусять його робити вибір, з ким він: з народом, з тими з молодими і немолодими людьми, які сьогодні захищають Україну, або він з тією старою системою, вихідцем з якої він є“.

Разом з тим Подольський вважає, що Порошенко навряд чи відповідатиме на листи американського конгресмена Коена, оскільки представники влади намагаються зробити все, щоб, з одного боку, процес розгляду скарги в Апеляційному суді Києва на вирок екс-генералу МВС Олексію Пукачу був максимально закритим, а з другого, що насправді належне розслідування з боку представників влади не ведеться.

Подольський звернув увагу, що "з Пукачем працювали прокурори не як з обвинуваченим, а як зі свідком, свідком про замовників, і шантажували його не як обвинуваченого, а як свідка, і тепер, коли шантажують свідка, Генеральна прокуратура вустами старшого слідчого, до якого я, до речі, не звертався, - я взагалі до Генеральної прокуратури не звертався - несподівано мені відповідає, що немає підстав розслідувати".

Також він зазначив, що Пукачу протягом двох років погрожували, "щоб він обмовив шанованих людей Мороза і Марчука".

При цьому Подольський звинувачує прокурорів у тому, що вони несуть відповідальність за відсутність розслідування у справі Гонгадзе.

“Я перелічую... Всі ці люди винні в тому, що досі не йде розслідування. Два роки йдеться про злочин, і два роки Генеральна прокуратура це ігнорує. Це Пшонка, це Махніцький, до якого ми особисто зверталися з цього розслідування, це пан Ярема, до якого ми особисто зверталися з цього розслідування, і тепер Шокін ховається за старшим слідчим», - заявив Подольський.