У справі про вбивство у зоні АТО офіцера СБУ затримано випадкових людей, яких піддають тортурам - адвокат

Київ. 16 квітня. УНІАН. У кримінальному провадженні щодо вбивства у Волновасі Донецької області офіцера СБУ Віктора Мандзика затримано випадкових людей, яких піддають тортурам.

Про це адвокат, голова ради ГО "Правозахисна група "Січ" Оксана Томчук заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

"Сьогодні ми зіткнулися з абсолютно політично вмотивованою справою, масштаб якої вражає і нагадує справи за режиму Януковича... Наразі відбувається шалений тиск на слідство, затримано людей, які не мають до цього жодного стосунку", - сказала Томчук.

Для прикладу вона повідомила історію про затримання пораненого у руку на Донбасі добровольця Дмитра Канівця. За словами Томчук, чоловіка було затримано вдома після виписки на амбулаторне лікування із дніпропетровського шпиталю імені Мечнікова, лікарі якого намагаються врятувати йому руку, - чергова операція мала відбутися у перших числах квітня.

Як зазначила Томчук, слідчі дії відбувалися без адвоката, в ізоляторі тимчасово тримання Канівцю не давали знеболюваного, доки він не підписав документи, які цікавили слідство і заздалегідь були надруковані, а також погрожували оголосити про підозру його вагітній дружині.

Крім того, у СІЗО, де за рішенням суду перебуває поранений боєць, йому також не надається медична допомога, оскільки її можуть надати тільки у дніпропетровській клініці, про що є відповідні довідки медиків.

"Це є катування. Більше того, зараз у мене є інформація, що справу намагаються розвивати у бік добровольчих батальйонів з метою їх дискредитації і дискредитації їх командирів", - зазначила адвокат.

Її позицію поділяє директор громадської організації Дмитро Рева, який раніше проходив у "справі дніпропетровських терористів".

"Це системне явище спрямоване, дійсно, з метою дискредитації добровольчого руху як явища в Україні", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, офіцер СБУ Мандзик був убитий 21 березня у Волновасі. За підозрою у вбивстві затримано 11 осіб. В результаті обшуків у зловмисників вилучено великий арсенал зброї та вибухівки.