Київ. 14 квітня. УНІАН. Інвестори скандальної київської недобудови - житлового комплексу «Приозерний», просять уряд захистити їхні права і посприяти у завершенні будівництва об'єкта.

Відповідне прохання на прес-конференції в УНІАН озвучила інвестор зазначеного житлового комплексу та уповноважена особа громадської організації «Правозахисне об'єднання «За житловий комплекс «Приозерний» Валентина Гурина.

«Наші вимоги - щоб нарешті держава в особі прем'єр-міністра показала, що справді будівництво підлягає контролю з боку держави. Треба шукати якісь політико-юридичні механізми добудови об'єкта, потрібно залучити на об'єкт серйозного забудовника і зацікавити його економічно», - сказала Гурина.

Відео дня

За її словами, житловий комплекс «Приозерний» повинен був вводитися в експлуатацію ще в 2007 році. Однак цього не сталося і дотепер, навіть незважаючи на те, що в 2010 році будинок увійшов до списку недобудованих об'єктів і став учасником програми «Доступне житло», яку реалізує Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. За твердженням Гуріної, незважаючи на те, що для будівництва об'єкта крім коштів інвесторів було виділено 36 млн грн бюджетних грошей, будівельні роботи на об'єкті не проводяться з жовтня 2012 року. При цьому, за її словами, будинок руйнується, оскільки консерваційні роботи не були виконані.

Водночас Гурина закликала владу залучити для добудови ЖК «Приозерний» надійного забудовника і провести аудит об'єкта.

«Ми вимагаємо заходу на об'єкт нормального забудовника... Якби зайшов нормальний забудовник, потрібно було б зробити аудит, або як мінімум державну будівельну експертизу, щоб з'ясувати, в якому стані будівництво і скільки потрібно, щоб його добудувати», - сказала вона.

Гурина також звернула увагу на те, що раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив створити робочу групу для вирішення питання невідкладного закінчення будівництва ЖК «Приозерний». Разом з тим вона зазначила, що це доручення прем'єра повністю саботується, в тому числі - Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон).

Таку ж думку висловив і присутній на прес-конференції заступник голови комітету з питань права та громадського контролю Громадської ради при Мінрегіоні Ігор Єгоров. За його твердженням, при будівництві ЖК «Приозерний» мало місце нецільове використання коштів, у тому числі бюджетних. Проте розслідування щодо цього питання так і не було проведено.

«Я вимагав створення комісії для проведення службового розслідування щодо дій відповідальних осіб у Мінрегіоні, які розпоряджалися бюджетними коштами, бо вважаю, що мало місце нецільове використання коштів і гроші були виведені. Моя вимога про проведення розслідування щодо чиновників була Мінрегіоном проігнорована», - сказав Єгоров.

Своєю чергою заступник завідувача відділу представника уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ірина Попович пообіцяла відреагувати на ситуацію саботажу відповідальними особами вирішення проблеми з ЖК «Приозерний».

«Якщо надалі нам будуть надані матеріали, які свідчитимуть про відсутність реагування, то безумовно ми в рамках законодавства, яке дозволяє нам закон про уповноваженого Верховної Ради з прав людини, будемо здійснювати провадження, робити запити і з'ясовувати ситуацію», - сказала Попович.

Вона також наголосила, що велика кількість проблемних житлових об'єктів як у Києві, так і по всій Україні свідчить про незадовільний контроль над будівельною діяльністю з боку держави.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив провести інвентаризацію всіх об'єктів нерухомості в Україні, готовність будівництва яких становить понад 80%, після чого розробити і прийняти програму з фінансування добудови цих об'єктів.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2014 року в країні налічувалося 16 380 недобудов. З них 6,3 тис. (або 38,5%) перебували у стадії будівництва, а на 10,1 тис. (61,5%) будівництво тимчасово припинено або законсервовано.