Київ. 9 квітня. УНІАН. Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та створення ринку землі в Україні дозволить врегулювати питання власності землі, зупинити виснаження грунтів і залучити інвестиції в аграрну галузь.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив генеральний директор консалтингової компанії "Бейкер Тіллі Україна" Олександр Почкун.

«Для того щоб збалансувати питання власності, питання обробки землі, питання інвестицій, потрібно створювати ринок землі», - сказав Почкун.

За його словами, на сьогоднішній день внаслідок мораторію на продаж сільгоспземель реальні власники паїв фактично не можуть ними розпоряджатися на свій розсуд.

«На сьогоднішній день земля є фактично мертвим активом. Але якщо розібратися більш детально, то мертвим він є саме для власників, тому що на цьому активі заробляють ті, хто обмірює, реєструє, обробляє, продає права користування цією землею, але власник - він лише володіє папірцем, який називається державний акт на приватну власність. Але на цьому досить часто його права закінчуються», - сказав Почкун, відзначивши, що в багатьох випадках власники сільгоспземлі навіть не можуть визначати, в якій формі вони будуть одержувати орендну плату за користування своїм активом.

Він також відзначив, що ситуація з фактичною відсутністю реальних власників сільгоспземлі призводить до нехтування багатьма фермерами, які обробляють землю, цим активом, наслідком чого є виснаження грунтів.

«Наслідком цього є недбале ставлення до земельних ресурсів... Якщо взяти статистичну інформацію, яку готував Світовий банк, то за рік в Україні втрачається більш як 500 млн тонн родючого ґрунту», - сказав Почкун.

Крім того, за словами експерта, відсутність реальних прав з розпорядження своєю землею обмежує селян і фермерів у залученні коштів.

З ним погодився присутній на прес-конференції доктор економічних наук і завкафедрою землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій Мартин.

Він відзначив, що, враховуючи реальну вартість сільгоспземель в країні, українські селяни в разі відкриття ринку земель потенційно могли б залучити близько 700 млрд грн інвестицій.

«Українські селяни на сьогоднішній день мають близько 700 млрд грн на руках, якими вони не можуть розпорядитися, які можуть використовуватися як джерело залучення інвестицій», - сказав Мартин.

У свою чергу, голова громадської організації Agro.ReformsUA Олег Проценко повідомив, що експертами організації вже розроблено проект «дорожньої карти» земельної реформи. При цьому Проценко закликав розпочати широке і відкрите обговорення цього проекту з метою напрацювання оптимального варіанту даного документа.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2012 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року. Водночас, Міністерство аграрної політики та продовольства впродовж кількох років пропонувало різні форми обороту земель, засновані переважно на орендних відносинах.

У 2013 році Державне земельне агентство ініціювало процес інвентаризації земель сільгосппризначення, проте процес так і не було завершено через відсутність необхідного фінансування.

Наприкінці березня цього року президент України Петро Порошенко закликав політичні сили та громадськість обговорити питання формування ринку землі в Україні.

Фото з прес-конференції :  http://photo.unian.net/ukr/themes/56013