Київ. 8 квітня УНІАН. Керівництво «Київметрополітену» застосовує незаконні методи для ліквідації МАФів на території столичної підземки й надалі має намір замінити їх власників недобросовісними бізнесменами.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники громадської організації «Власники малих архітектурних форм у метрополітені».

«Ми отримали від адміністрації метрополітену листи з вимогою прибрати наші торговельні конструкції, з посиланням у всіх листах на один пункт - нібито порушення пункту пожежної безпеки», - повідомила у ході прес-конференції Світлана Підлісна, яка здійснює підприємницьку діяльність у метрополітені 16 років.

Відео дня

При цьому вона зазначила, що згідно зі звітами Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) підприємницька діяльність на території метрополітену відповідає всім вимогам техніки безпеки.

«3 березня 2015 року у відповідь на наше звернення, ДСНС зазначила, що вважає можливим функціонування об'єктів комерційного, торговельного та соціально-побутового призначення на станціях київського метрополітену, які були спроектовані й побудовані у відповідності з проектною документацією», - повідомила Підлісна.

За словами підприємців, при діючих до 1 травня цього року договорах оренди, керівництво метрополітену здійснює цілеспрямований тиск на власників МАФів незаконними методами.

«У нас уже десять днів як відключено світло», - повідомила Підлісна й додала, що на підприємців також тиснуть погрозами ліквідації їх торгових точок у нічний час, без будь-якого попередження.

Водночас, присутній на прес-конференції Сергій Євтушенко, який здійснює підприємницьку діяльність у метро протягом 15 років, заявив, що ці заходи застосовуються керівництвом метрополітену з метою витіснення легальних торговців і подальшої їх заміни на недобросовісних бізнесменів.

«Такими методами хочуть замінити чесних підприємців, які офіційно платять гроші до бюджету, на інших, які будуть платити в кишені корумпованим чиновникам», - сказав він.

При цьому Євтушенко повідомив, що загальні відрахування в міський бюджет Києва від власників МАФів становлять близько 30 млн грн на рік, що в умовах збитковості метрополітену може бути істотною фінансовою допомогою для підприємства.

Як зазначив підприємець Сергій Артеменко, який займається торгівлею в метро вже 20 років, тиск на власників МАФів різко посилився відразу після зміни керівництва «Київського метрополітену».

«Новий начальник метрополітену почав із того, що на першій же прес-конференції він заявив, що заборонить і розжене торгівлю в метрополітені», - повідомив Артеменко.

Артеменко також зазначив, що на відміну від нового начальства метрополітену, попереднє керівництво проводило активну комунікацію з підприємцями з усіх існуючих питань.

«10 років тому керівник метро раз на півроку проводив загальні збори в метрополітені, на яких були присутні й підприємці, й начальники служб та станцій. Він говорив, що ми велика родина, працюємо в одному місці, і, якщо є якісь проблеми щоб зверталися до нього. Підприємці приходили до нього - й питання вирішувалося», - сказав він і додав, що зараз спілкування з метрополітеном відбувається або за допомогою депутатів КМДА або поштою.

Вимоги підприємців до метрополітену полягають лише в припиненні тиску й наданні можливості продовжувати роботу в умовах дотримання існуючих правил.

«Наша вимога лише одна - це включення світла та продовження договорів оренди на взаємовигідних умовах. Без викручування рук і підняття оренди в кілька разів», - резюмував Євтушенко.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня мер Києва Віталій Кличко запевнив, що в столиці залишаться лише законно встановлені й потрібні киянам МАФи. Він повідомив, що зустрічався з представниками цього бізнесу і довів до їхнього відома наміри влади навести порядок у цій сфері. За словами мера, тим власникам МАФів, хто готовий вести бізнес без порушень і з урахуванням інтересів міста, буде надано таку можливість. У планах міської влади залишити в столиці до 7 тис. МАФів. Зараз їх кількість оцінюється приблизно в 20 000.