Київ. 2 квітня. УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» («Укрекоальянс») ініціює створення комплексного механізму поводження з відходами, що включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій і розвиток соціальної відповідальності.

Відповідний механізм обговорили представники «Укрекоальянсу» та провідні фахівці у сфері переробки відходів на круглому столі в УНІАН.

«Кінцевим завданням є побудова системи поводження з відходами та поширення її серед усіх учасників ринку, законодавчої влади, контролюючих органів, у тому числі й споживачів, для яких усе це зрештою робиться. Ми вважаємо, що в цьому разі буде досягнуто синергетичний ефект, який дозволить Україні нарешті вирішити проблему з різними видами відходів», - сказав генеральний директор «Укрекоальянсу», депутат Київської міської ради Олег Костюшко.

У зв'язку з цим він підкреслив необхідність реалізації інформаційної стратегії, метою якої є донесення важливості поводження з відходами як до населення, так і до законодавчої влади з метою прийняття конкретних політичних рішень.

Присутня на круглому столі депутат Верховної Ради Альона Бабак зазначила, що політичне врегулювання поводження з відходами можливе за наявності ініціативи як із боку громадськості, так і з боку представників галузі.

«Я представляю профільний комітет будівництва, містобудування та житлово-комунальної власності, тому для мене це питання є пріоритетним. Але для того, щоб політичні сили почали включати поводження з відходами до своїх програм політичних дій, нам необхідно донести важливість цього питання до населення», - сказала вона.

За словами Бабак, ініціативні групи повинні розробити інтегрований законопроект, який зможе встановити єдині правила для учасників ринку переробки відходів.

У зв'язку з цим представники «Укрекоальянсу» дійшли спільної думки про необхідність подальшої розробки та реалізації стратегічного плану дій, що включає інформаційний супровід, створення лобістських груп для просування теми поводження з відходами на політичному рівні, а також залучення професіоналів до розвитку галузі.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову № 915, яка регламентує створення державного підприємства "Укрекоресурси", що має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, це рішення дозволить лібералізувати ринок утилізації відходів та створити до 10 тис. нових робочих місць.

Довідка УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» є всеукраїнським об'єднанням організацій та компаній, основними напрямками діяльності яких є збір, знищення та переробка різних відходів, прибирання сміття, боротьба із забрудненням.

При цьому в асоціації представлені провідні підприємства-перевізники міста Києва.