Київ. 20 березня. УНІАН. Громадські активісти закликають президента України і Кабінет міністрів зупинити незаконну забудову в Голосіївському районі Києва біля Інституту ядерних досліджень через високий ризик техногенної катастрофи.

Відповідну заяву на прес-конференції в УНІАН озвучив Сергій Петренко, який представляє інтереси мешканців проспекту Науки, 42.

«Сьогодні забудовники, незважаючи на всі обмеження, намагаються забудувати територію, яка є зоною контролю навколо діючого ядерного реактора в Інституті ядерних досліджень за адресою проспект Науки, 47», - сказав Петренко.

Відео дня

За його словами, незважаючи на неодноразові звернення громадськості практично до всіх органів влади, державні органи не виконують своїх обов'язків і жодним чином не перешкоджають діяльності незаконних забудовників.

Як зазначив присутній на прес-конференції керівник відділу вимірювально-діагностичних систем Інституту безпеки атомних електростанцій НАНУ Олександр Кучмагра, будівництво в захисній зоні навколо ядерного реактора може спричинити екологічну катастрофу ядерного характеру.

«Розташований в інституті дослідницький ядерний реактор - діючий, і на даний момент в нього завантажено ядерне паливо, отримано всі документи і ліцензії на роботу і проводяться енергетичні пуски цього реактора», - сказав Кучмагра.

За його словами, в зоні можливого будівництва житлового комплексу проходять резервні лінії водопостачання ядерного реактора.

«При роботі реактора, у разі будь-яких позаштатних ситуацій з основними лініями водопостачання повинні включатися резервні лінії водопостачання і забезпечувати нормальну штатну роботу реактора. У разі будівництва ці лінії будуть порушені, реактор буде зупинено і припинено всі наукові дослідження », - зазначив Кучмагра.

Він додав, що безпосередньо біля реактора розміщені ще дві установки інституту, які мають другу категорію небезпеки для персоналу і навколишнього середовища. У зв'язку з цим, відповідно до законодавчих положень гарантування радіаційної безпеки України, навколо цих установок розміщується санітарно-захисна зона, в якій заборонено здійснювати будівництво високоповерхових житлових комплексів.

Також у ході прес-конференції Анатолій Шаповал, представник ініціативної групи мешканців по вул. Микільсько-Слобідська, 1, відзначив проблему незаконної забудови берегової зони Дніпра, що охороняється.

«Починаючи з весни 2014 на території прибережної смуги Дніпра за адресою вул. Микільсько-Слобідська, 1 проводиться будівництво житлового комплексу «Сонячна Рів'єра». Будівництво порушує не лише статті земельного та водного кодексу, а й порушується Генеральний план Києва - це ландшафтно-рекреаційна зона загальноміського значення », - сказав Шаповал.

За його словами, це не лише несе ризик екологічної катастрофи, а й може спровокувати інфраструктурний колапс і загострити транспортну ситуацію в мікрорайоні.

Активісти також заявили, що у разі ігнорування урядом проблеми незаконного будівництва будуть організовані громадські протести та акції непокори.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році громадські активісти провели ряд акцій проти незаконної забудови Києва та лісопаркових зон, а також проти прийняття нового Генерального плану столиці.

Навесні 2014 заступник директора департаменту містобудування і архітектури Києва Андрій Вавриш заявив, що Київ планує відновити громадські слухання з питань будівництва. З приводу необхідності повернення такої практики, щоб уникнути хаотичної забудови столиці не раз висловлювалися також громадські діячі й експерти, однак жодних подальших просувань у цьому питанні не відбулося й досі.

У лютому 2011 року було прийнято Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який фактично усунув місцеві громади від обговорення проектів забудови. Як заявляла тоді лідер однієї з опозиційних сил у Київраді, «якщо залишити закон у нинішньому вигляді, то кияни не знатимуть, де чекати будівельні крани, і поява будівельних майданчиків у дворах чи зелених зонах буде повною несподіванкою для громадськості».

Довідка УНІАН. Ядерний реактор, встановлений в Інституті ядерних досліджень, використовується для проведення досліджень і наукових експериментів. Зокрема, в інституті виробляють короткоживучі ізотопи для потреб медицини, промисловості і досліджують вплив опромінення на конструкції промислових АЕС.