Київ. 19 березня. УНІАН. Повний перелік помічників народних депутатів 2007-2012 років, що тривалий час ретельно приховувався від громадськості, відтепер відкритий для всіх.

Про це повідомили під час прес-конференції в УНІАН директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська та журналіст Ірина Соломко.

“Ця база майже на 500 сторінках є унікальною, оскільки розкриває інформацію, яку досі системно приховувала влада. Наш приклад ще раз доводить, що довготривала боротьба за свої права та суспільно важливі речі завжди приносить результати і варта вкладених у неї зусиль”, - зазначив Шевченко, додавши, що дану інформацію відкрито завдяки 3-річній судовій боротьбі Інституту спільно з журналісткою Соломко.

Відео дня

Він додав, що разом з тим вдалося досягнути того, що ВР поточного, восьмого, скликання викладає дані про помічників депутатів на своєму сайті.

Соломко повідомила, що ще у 2012 році спробувала отримати перелік помічників консультантів народних депутатів 6 скликання, проте тоді в наданні інформації їй було відмовлено. Впродовж 3-х років вони намагалися змусити апарат ВР розкрити ці відомості через суд. Після рішення Вищого адміністративного суду справа була повернута на новий судовий розгляд і апарат ВР нарешті надав повний перелік помічників консультантів депутатів за 2007-2012 роки.

“Верховна Рада України - це величезна чорна дірка, в якій зникають десятки мільйонів гривень. Досі це надзвичайно закрита структура, - зазначила Соломко, - система помічників це величезна п'явка, яка щороку ссе мільйони гривень. По суті це механізм працевлаштування друзів, дружин, коханок, дітей народних депутатів, які отримують не тільки заробітну плату, а й ще статуси державних службовців та відповідні пільги. Саме тому інформація про помічників так довго та старанно приховувалася апаратом ВР”.

Тепер прізвища близько 20 тисяч осіб, які у 2007-2012 роках допомагали народним обранцям, їх представницькі повноваження також стануть публічними. Завантажити архів цієї інформації можна за посиланням: http://goo.gl/tMVaMe.