Київ. 12 березня. УНІАН. Впровадження регіональних програм підтримки вимушених бізнес-переселенців з окупованої території Криму й території проведення антитерористичної операції дасть змогу вирішити проблеми розвитку їх бізнесу в регіонах України.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив президент Асоціації "Приватні  інвесториУкраїни"  Сергій Десяк.

«Структурні реформи вимагають часу, а ми щодня втрачаємо нові підприємства, робочі місця», - сказав він. Десяк  повідомив, що основними проблемами бізнес-переселенців є складнощі в отриманні фінансування для ведення бізнесу, складнощі в розвитку комунікацій між бізнесом і місцевими органами влади.

Відео дня

За словами експерта, розв‘язанням таких проблем можуть стати регіональні програми підтримки бізнес-переселенців, впровадженням яких займається асоціація приватних інвесторів України спільно з місцевими органами влади в областях.

Сергій Десяк  відзначив, що для організації базового проекту, виходячи з віддаленості області від вогнища конфлікту і динаміки розвитку території, була вибрана Вінницька область.

За його словами, відповідно до розробленої програми, буде виділено підтримку для 36 підприємств із зони конфлікту, внаслідок чого буде створено не менш як 720 нових робочих місць для переселенців.

«Реалізація проекту планується за рахунок коштів обласного бюджету. Вже під проект виділено у вінницькому бюджеті 590 тис. грн», - Ініціатори регіональних програм планують залучити 8 млн грн грантів фінансування від ЄС, а також 50 млн. грн за рахунок коштів різних бізнес-донорів.

Як відзначила присутня на прес-конференції співголова Всеукраїнської організації у справах вимушених переселенців Оксана Єрмишина, допомога в розвитку малого і середнього бізнесу переселенців допоможе зробити більш контрольованою трудову міграцію. Зокрема, залучити переселенців з густонаселених Харківської, Запорізької, Дніпропетровської областей до менш населених західних областей України.

«Ми повинні створювати робочі місця, аби люди виїжджали туди, щоб у нас було рівномірне розселення, щоб не було перенаселення, від якого захлинається вся інфраструктура», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінсоцполітики, сукупна допомога внутрішньо переміщеним особам на оренду житла й комунальні послуги становила 528 млн грн, включаючи 170 млн грн, виплачених за січень 2015 року. Допомогу вже виплачено 240 тисячам сімей. За даними міністерства, кількість вимушених переселенців, зокрема із зони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, досягла мільйона осіб.

У жовтні 2014 року Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції. Надання грошової допомоги таким особам пов'язане з необхідністю покриття витрат на проживання.