Київ. 11 березня. УНІАН. Член Ради громадянської платформи «Україна-ЄС», голова професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України «Єдність» Анатолій Онищук наголошує, що український правоохоронний сектор має бути реформований відповідно до європейських стандартів.

Про це він сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Онищук відзначив, що важливим питанням для суспільства є реформування правоохоронного сектору і МВС зокрема. Він зауважив, що сьогодні у Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за участі депутатів та експертів має відбутися презентація систем роботи поліції європейських держав.

Відео дня

«Наші колеги з Європи будуть говорити про системи поліції, про проблеми і про те, як вони бачать логіку змін, і що потрібно робити у найближчій перспективі і віддаленій. Зміни потрібні однозначно, і ми стомилися їх очікувати», - наголосив Онищук.

Він висловив переконання, що найбільшою проблемою сьогоднішньої системи овс є політична складова, карально-репресивна функція та порушення прав працівників.

«Персонал має стати рабом закону, а не рабом системи», - підкреслив Онищук.

Крім того, він відзначив активну співпрацю з європейськими колегами щодо вирішення тих внутрішніх проблем, з якими Україна стикається, перебуваючи у стані війни. Так, було визначено чотири напрямки, за якими відбувається співпраця щодо допомоги учасникам АТО.

«Ця співпраця є достатньо ефективною, і вона сьогодні серйозно набирає обертів і розвивається», - додав він.

Онищук зауважив, що минулого року за сприяння європейської поліцейської спільноти у країнах Європи реабілітацію пройшли 38 співробітників правоохоронних органів, які брали участь в АТО.

Він нагадав, у листопаді та лютому пройшли зустрічі Європейського поліцейського конгресу, де «ми від України єдині брали участь». За словами Онищука, було проведено змістовні перемовини з колегами з Німеччини, Румунії, Литви, Латвії, а наразі перемовини ще тривають з Іспанією та Хорватією – щодо допомоги і реабілітації учасників АТО і дітей загиблих працівників міліції.

«Це велика програма наших європейських колег, яка буде реалізовуватися протягом не лише 2015 року», - відзначив Онищук і наголосив на перспективності такої співпраці.

Говорячи про проблему корупції в Україні, він зауважив, що «той, хто про це говорить дуже голосно, з конкретними прізвищами, зустрічає дуже великий опір, дуже серйозні проблеми».

«Ми це відчули на собі, коли говоримо системно, послідовно про корупцію в системі МВС. В результаті маємо в офісі відключені телефони, світло, заблокований офіс після мого приїзду з Європи, коли ми обговорювали проблеми безпеки в цілому Європи і безпеки, яка стосується і тих проблем, пов’язаних з реформами, які мають пройти, у тому числі в Україні», - сказав Онищук.

Своєю чергою, президент Європейської поліцейської спілки Герріт ван де Камп зазначив, що «ми підтримуємо зв’язки і проводимо переговори з членами Європарламенту щодо сектору безпеки у Європі».

«Наступного місяця у нас буде зустріч у Європарламенті, і одним з питань порядку денного буде питання проблем в Україні», - сказав ван де Камп.

За його словами, планується не лише розповісти про нинішні події в Україні, йтиме мова про надання Україні фінансування на впровадження реформ.

Ван де Камп також підкреслив, що Україна має подолати корупцію у правоохоронній системі і в країні загалом.