Київ. 2 березня. УНІАН. Ініціативна група, яка включає представників громадських рухів, діячів культури і бізнесу, разом з Києво-Могилянською бізнес-школою розробила модель розвитку депресивних регіонів, пілотний проект якої буде реалізовано в Чигиринському районі Черкаської області.

Про це повідомила голова громадської організації "За процвітання Черкащини" Наталія Нетовкіна на прес-конференції в УНІАН.

"Ми створили громадську організацію "Фонд розвитку Чигиринщини" і будемо залучати до цього фонду кошти всіх небайдужих підприємців, меценатів. Крім того, ми розробили кілька заходів, які стимулюватимуть залучення коштів для розвитку туризму, реклами, популяризації нашого проекту", - сказала Нетовкіна.

Відео дня

Також голова громадської організації зазначила, що проект передбачає активне застосування публічно-приватного партнерства у взаємодії з місцевою владою, створення кластерів та екосистем для розвитку туризму.

За словами присутнього на прес-конференції декана Києво-Могилянської бізнес-школи Олександра Саврука, успішна реалізація проекту розвитку депресивних регіонів на Чигиринщині дасть змогу розробити дієву модель розвитку для аналогічних регіонів у всій країні.

"Ми вже через місяць почнемо працювати як з нашими підприємцями на місцях, так і з місцевими активістами. Ми відкриті. Ми зі свого боку інвестуємо в цей проект, відкрито и безплатно. Це - ключова річ. Кластери народжуються тоді, коли суб'єкти починають співпрацювати не вимагаючи, а додаючи", - сказав Саврук.

За розрахунками ініціативної групи, реалізація пілотного проекту зможе збільшити туристичний потік у регіоні на 100% вже цього року і принести до бюджетів усіх рівнів понад 2 млн дол.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко 2 березня підписав Закон "Про засади державної регіональної політики".

Закон створює законодавчу основу для реалізації нової державної регіональної політики, яка повинна охоплювати значно більше коло питань, ніж просто підтримка регіонального розвитку.

Зокрема, документ містить визначення мети, принципів та пріоритетів державної регіональної політики; державної стратегії регіонального розвитку; повноваження суб'єктів державної регіональної політики; визначає принципи фінансового забезпечення та моніторингу реалізації державної регіональної політики.

Визначення рамок регіонального розвитку шляхом прийняття закону про засади державної регіональної політики передбачено Порядком денним асоціації Україна - ЄС.