Київ. 25 лютого. УНІАН. 40% опитаних інвалідів Чернігівщини мають низький рівень поінформованості про порядок надання судових послуг і лише 4,5% - високий.

Такі результати аналітичного звіту «Моніторинг доступності осіб з інвалідністю до суду в контексті Конвенції про права інвалідів» оприлюднила сьогодні під час прес-конференції в УНІАН юрист ГО «Доброчин» Олена Короїд.

Опитування показало, що 61% респондентів, не звертались до суду, 39% відповіли, що мали особистий досвід звернення до судових інстанцій протягом року.

Найбільша кількість опитаних громадян з обмеженими можливостями розповіли, що зверталися до судів місцевого рівня – майже 85%, а 12,82% - до апеляційних інстанцій.

Для 30,79% опитаних джерелами інформації про порядок надання судових послуг є рідні та друзі, для 30% - юристи та адвокати, для 20% - ЗМІ, для 2,1% - працівники суду та інформація на стендах судових приміщень.

Також 37,18% респондентів відповіли, що судовий збір дуже суттєво впливає на сімейний бюджет.

Короїд також зазначила, що загалом, було опитано 200 осіб, які мають інвалідність, а всі питання анкети стосувались звернень до суду протягом останнього року.

У свою чергу, голова правління ГО «Чернігівський центр прав людини» Олександр Підгорний зазначив, що для втілення в життя проекту щодо моніторингу доступності людей з інвалідністю до правосуддя у Чернігівський області, було взято чотири суди Чернігівщини – Прилуцький міськрайонний, Ніжинський міськрайонний, Чернігівський районний та окружний суди.

Також, за його словами, ініційована «Чернігівським центром прав людини» правова ініціатива «Забезпечення ефективного доступу до правосуддя осіб з обмеженими можливостями», що направлена на забезпечення реалізації прав інвалідів до доступу до правосуддя, включає і проведення моніторингу доступності осіб з інвалідністю до суду, реалізовувалася протягом 2014-2015 років у Чернігівській області.

Він також наголосив, що його організація надсилала запити до чотирьох судів, ситуація в яких моніторилась, з проханням відповісти на запитання, чи приймали протягом останніх трьох років судді та працівники суду участь у заходах тематика яких стосувалась би дотримання прав інвалідів загалом та доступу до правосуддя, зокрема. А також, чи здійснювались у суді, протягом останніх трьох років заходи щодо переобладнання приміщення з метою забезпечення безперешкодного доступу інвалідів.

«Всі суди відповіли у стислий термін, але протягом останніх трьох років, судді та працівники суду, не брали участі у заходах, тематика яких стосувалася дотримання прав інвалідів та їхнього доступу до правосуддя… Тільки Чернігівський районний суд проінформував, що вони самотужки провели таке навчання», - сказав він.

Підгорний також зазначив, що представники громадської організації, головою правління якої він є, перевіряли приміщення судів на наявність пандусів, вбиралень, доступних для людей з обмеженими можливостями, тощо.

«У всіх випадках пандуси є, але всі вони стоять під кутом 45-60 градусів, бо всі приміщення судів, котрі є – колишні райкоми партій і в радянські часи ніхто не розраховував на те, що людина на візку буде заходити до цього місця. І сьогодні суди обладнані пандусами, котрі зовсім не відповідають нормам», - сказав він, додавши, що моніторинг показав, що вбиральні у судових приміщеннях ніколи не обладнувались для людей з інвалідністю.