Київ. 20 лютого. УНІАН. Активісти Криворізького майдану заявляють про репресії з боку місцевої влади.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова громадського об'єднання «Союз громадян Криворіжжя» Владислав Штефан.

Громадський діяч заявив, що «щодня на активістів здійснюється фізичний і психологічний тиск, а силовики відкрито погрожують тортурами і кримінальними справами».

«У зв'язку з тим, що наш протестний рух у Кривому Розі не був почутий центральними органами влади, він переноситься до міста Києва», - заявив Штефан, відзначивши, що численні звернення і акції голодовки активістів Криворізького майдану не викликали жодної реакції.

Штефан, зокрема розповів, що представники «Опозиційного блоку» звернулися до генерального прокурора з вимогою «розібратися» з активістами. «Як ми всі знаємо, новопризначений генеральний прокурор Віктор Шокін після звернення «Опозиційного блоку» з тим, аби він розібрався з протестувальниками міста Кривий Ріг, яких, після того, як активісти зайшли в будівлю міської ради, звинуватили в тому, що це - радикали, наркомани і т.п. сумнівні особи, після цього Шокін заявив про те, що він «розбереться» з цим», - сказав активіст.

«Ми не стали чекати цього і самі приїхали під стіни Генеральної прокуратури, безпосередньо до Віктора Шокіна, щоб, якщо у нього є до нас якісь питання стосовно нашого протесту, – ми готові дати відповіді й, у свою чергу, поставити свої питання щодо бездіяльності прокуратури в питаннях, пов'язаних із сім'єю Вілкула, Ахметова. Тих дій, які поставили Кривий Ріг на коліна і вивели на вулиці протестуючих людей», - сказав він.

За словами Штефана, сьогоднішні протести представників громади Кривого Рогу відбувалися під Адміністрацією президента України, Генеральною прокуратурою через тиск місцевої влади на активістів «Майдан - Кривий Ріг».

Крім того, представниця об'єднання «Союз громадян Криворіжжя» Ірина Туровська, яка була присутня на прес-конференції, розповіла про скоєний на неї напад у п'ятницю, 13 лютого. Як повідомила Туровська, в Кривому Розі біля будинку, де вона мешкає, на неї напав невідомий чоловік і став бити її, поки вона не знепритомніла. Активістка припускає, що напад пов'язаний з її протестною діяльністю, а також має політичні мотиви.

Крім цього, Штефан відзначив, що громадська організація «Союз громадян Криворіжжя» готова пред'явити генеральному прокурору «факти і свідоцтва злочинної діяльності місцевої влади Кривого Рогу».

Також учасники прес-конференції звернулися до президента України Петра Порошенка з проханням підтримати активістів «Майдан - Кривий Ріг».

Нагадаємо, 28 січня в Кривому Розі близько 200 активістів громадських організацій, місцевого Євромайдану, громадських активістів увійшли до будівлі міськради. За їхніми словами, приводом для таких дій стало скасування сесії міської ради через неготовність документів. Активісти вважають, що міськвиконком і депутати саботують виконання своїх обов'язків, вони заявили про недовір'я міськраді та міському голові Юрію Вілкулу. Учасники акції також відзначали, що незадоволені пасивністю місцевих депутатів "у визнанні Російської Федерації країною-агресором".

Міліція Кривого Рогу відкрила кримінальне провадження за фактом захоплення місцевими активістами будівлі міської ради. 29 січня активісти оголосили голодовку.