Київ. 18 лютого. УНІАН. Норвезька екологічна організація «Беллона» представила в Україні трирічний проект із зменшення викидів вуглекислого газу вартістю 4 млн норвезьких крон, фінансування якого надає уряд Норвегії.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники організації.

«Проектна вартість на три роки розрахована на 4 млн норвезьких крон», - сказала представник організації «Беллона» в Україні Лариса Брондер.

Відео дня

Вона повідомила, що цей проект під назвою «Вловлювання і зберігання вуглецю» сприяє переоснащенню енергетичної та промислової галузей країни. Проект, за словами представників організації, зосередиться на вирішенні питань енергетики і співпрацюватиме з українськими експертами, представниками промислових галузей і уряду, а також великим колом норвезьких і європейських експертів.

«Перший проект був у 2012-2013 роках. Тоді ми створили робочі групи, і ми дуже вдячні тій зацікавленості українських учасників. Також ця технологія (Вловлювання і зберігання вуглецю - УНІАН) дуже важлива для металургійних підприємств, підприємств цементної і хімічної промисловості», - сказала Брондер.

За словами директора наукових і проектних програм організації Халлстейна Хавога, Україна, яка вибрала європейський шлях розвитку, повинна впровадити певні директиви ЄС в енергетиці, а «Беллона» готова поділитися відповідним досвідом.

«В рамках проекту «Беллона» направить в Україну європейських експертів з розробки та впровадження політики ЄС», - сказав Хавог.

Як раніше повідомляв УНІАН, Україна в 2014 році скоротила споживання природного газу порівняно з 2013 роком на 16% - до 42,6 млрд куб. м з 50,4 млрд кубометрів.

Найбільше скорочення споживання відбулося в промисловості - на 22% (до 15,7 млрд куб. м), значно скоротилися також технологічні витрати газу на виробництво і транспортування блакитного палива - на 14%, до 3,7 млрд куб. м.

Населення торік використало 15,1 млрд куб. м, що на 10% менше, ніж роком раніше, коли було використано 16,8 млрд куб. м.

Підприємства ТКЕ за минулий рік скоротили використання газу на 16%, або на 0,8 млрд куб. м (з 8,3 млрд куб. м до 7 млрд куб. м).

Зниження споживання газу насамперед пов'язано із зупинкою низки промислових підприємств України через військові дії на Донбасі.

Довідка УНІАН. «Беллона» - багатопрофільна недержавна організація, заснована в Норвегії в 1986 році. Офіси організації розміщуються в Осло, Брюсселі, Санкт-Петербурзі, Мурманську і Києві. Організація розробила дорожні карти щодо зниження викидів і вловлювання вуглецю для таких країн ЄС, як Польща, Румунія, Греція і Угорщина.