Київ. 17 лютого. УНІАН. В Україні за п’ять останніх місяців 2014 року кожен третій протест стикався з тією чи іншою репресією.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень Володимир Іщенко.

За даними систематичного моніторингу протестів, репресій, здійсненого Центром соціальних і трудових досліджень, на території України, що контролюється українською владою, кількість негативних реакцій на протести (репресій) у серпні-грудні 2014 року була надзвичайно високою, зазначив він.

Як сказав Іщенко, за п’ять останніх місяців минулого року було зафіксовано щонайменше 1 тис. 72 негативні реакції проти 3 тис. 191 протестної події.

«Це означає, що на кожні 100 протестів припадало 34 репресивні реакції. Спрощуючи: кожен третій протест стикався з тією чи іншою репресією. Це значно вищий показник, ніж у 2013 році, до початку Майдану (до 20 листопада включно) – 18 репресій на 100 протестів, і навіть протягом періоду Майдану (з 21 листопада 2013 року по 23 лютого 2014 року) – 27 репресій на 100 протестів. З цих та подальших розрахунків виключені усі події серпня-грудня 2014 року у Криму, Севастополі, районах Донецької і Луганської областей, що контролювалися сепаратистами, а також у зоні АТО на Донбасі», - сказав Іщенко.

«Не в останню чергу високий рівень репресій пов’язаний з дуже високим рівнем насильства під час протестів. У серпні-грудні минулого року 560 протестних подій (18%) мали насильницький характер, тобто наносили безпосередньо шкоду людям або майну. Цей показник перевищує рівень протестного насильства протягом Майдану (13%) та у 2013 році, до початку Майдану», - пояснив експерт.

«Більша частина репресивних реакцій у серпні-грудні стосувалася протестів проти уряду та за федералізацію/відокремлення від України. 71% репресій припадав на південно-східні області України. У районах Донецької та Луганської областей під контролем української влади на кожні 100 протестів припадала 261 репресивна реакція, в інших східних областях (Харківській, Дніпропетровській, Запорізький) – 47. Водночас, відносно більша частка протестного насильства припадала саме на південно-східні області (зокрема 47% протестів на Донбасі мали насильницький характер, в інших східних областях – 29%, у південних – 23%). Протести проти уряду та за федералізацію/відокремлення від України були також серед найбільш насильницьких. При цьому дуже насильницькими були передвиборчі та антикомуністичні протестні дії, які значно рідше зазнавали репресивних дій від держави», - зауважив Іщенко.

Крім того, за його словами, більшу частину репресивних реакцій проти учасників протестів у серпні-грудні здійснювали МВС - 417 репресій та СБУ – 386 репресій. Найчастішими формами репресій проти протестів в останні місяці були арешти, затримання та кримінальні провадження.

Дані дослідження за серпень-грудень 2014 року підтверджують, що стратегія репресій має радше превентивний характер і спрямована на точкове знешкодження небезпечних мітингувальників, ніж на придушення протестів по факту.

«Незважаючи на те, що значна частка протестів у серпні-листопаді 2014 року стосувалася ідеологічних та політичних питань, пов’язаних, насамперед, з мобілізацією та виборами, кількість соціально-економічних протестів поступово зростала і вже у грудні становила більшість від усіх протестних подій – 43%», - зазначив Іщенко.

*** Моніторинг протестів, репресій проводиться з жовтня 2009 року. Це систематичний збір інформації про всі, незалежно від тематики та чисельності протести, репресії у відповідь на протести, що відбуваються в реальному часі на всій території України на основі моніторингу майже 200 національних, обласних та активістських веб-медіа.