Київ. 3 лютого. УНІАН. Громадські активісти, батьки школярів і представники сфери освіти планують у середу, 4 лютого, провести мирну попереджувальну акцію протесту «Передостанній «дзвінок» для освіти» з вимогою до Кабінету міністрів звернути увагу на проблеми у сфері освіти.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова громадської організації «Правовий контроль України» Денис Садоха.

За його словами, зокрема, через нестачу фінансування призупинені реформи в освітній сфері, батьків попередили про наміри ввести плату за підручники, в більшості регіонів скасовані безплатні обіди в школах.

Відео дня

При цьому, стверджує Садоха, у низці учбових закладів проводяться перевірки, результатом яких «є зняття з посади директорів, викладачів у навчальному періоді», що негативно відбивається на навчальному процесі.

«Багато проблем, болючих проблем у сфері освіти і спорту. Але до цих проблем підходять вибірково... Пошук грошей для сфери освіти зупинився. При цьому йдуть перевірки у школах, хоча є мораторій на їх проведення... Підкреслю, що вибірковий підхід щодо перевірок, і є факти, що підтверджують це», - заявив активіст.

За словами Садохи, батьки і активісти проситимуть уряд знайти гроші для проведення реформ і забезпечити нормальний навчальний процес для дітей, спокійну атмосферу в педагогічних колективах.

«Описувати, що завтра буде у вимогах… ми  вичитали усі закони, щоб звертатися безпосередньо до Арсенія Петровича (Яценюка). Завтра активна частина батьків, вчителів о 10.00 прийдуть до Кабінету міністрів, щоб привернути увагу прем'єр-міністра, щоб він звернув увагу, оскільки в його руках на сьогодні мораторій, і він заборонив перевірки. Хай зверне увагу, як ці перевірки проводяться і як обходять ці перевірки», - сказав Садоха.

Також, за його словами, учасники акції хочуть звернути увагу народних депутатів на недоліки в законодавстві про перевірки, а також на проблеми фінансування сфери освіти.

У свою чергу, голова опікунської ради київської гімназії № 75 Юлія Беженар і голова ради батьків столичного ліцею № 38 ім. Молчанова Сергій Цибенко висловили незадоволеність роботою директора столичного департаменту освіти і науки, молоді і спорту.

Організатори завтрашньої акції заявили, що якщо за її результатами не будуть ініційовані позитивні зміни з боку, зокрема, місцевої влади, то відбудеться всеукраїнська акція батьків школярів.