Київ. 26 січня. УНІАН. Україні необхідна комплексна стратегія розвитку агропромислового комплексу на найближчі 25-35 років, яка б визначала конкретні кроки з відродження села і трансформації країни у виробника готової сільськогосподарської продукції, а не сировини.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

«Необхідний проект серйозної стратегії на 25-35 років, яку можна було б виконувати крок за кроком і таким чином рухати вперед конкурентну перевагу економіки держави, і, звичайно, в цьому процесі вирівняти всі ті негативні моменти, які є нині в селі» , - сказав Скоцик.

Відео дня

За його словами, важливість розробки такої стратегії зумовлена необхідністю переламати стійку тенденцію до зубожіння і соціальної незахищеності сільського населення, а також повною мірою розкрити аграрний потенціал України.

«Ми говоримо, що ми нарощуємо виробництво, але, з іншого боку, чудово розуміємо, що потенціал нашої аграрної галузі сьогодні використано максимум на 10-20%. Причому в основному - це сировинний напрямок, а не напрямок готової продукції, яка успішно конкурує на зовнішніх ринках», - сказав голова Аграрної партії.

Реалізувати ці завдання, на думку Скоцика, зможе політична сила, яка вже зараз візьметься за розробку плану дій з реформування українського АПК. У цьому зв'язку він повідомив, що Аграрна партія об'єднує зусилля з Партією відродження села, Селянською партією України та Асоціацією фермерів і приватних землекористувачів (АФЗУ).

«Ми об'єднуємо свої зусилля у побудові всіх демократичних процесів, які є в Україні, підтримці аграрного виробництва і тих людей, які проживають в селі. Така об'єднана сила готуватиме себе до майбутніх місцевих виборів. І ми сподіваємося, що вже на цих виборах ми зможемо увійти до трійки найсильніших політичних гравців на українській арені», - сказав він.

«Ми не говоримо про об'єднання цих партій, ми говоримо про те, що об'єднуємо свої зусилля для того, щоб вибудувати стратегію розвитку галузі, розвитку села та держави на 25-35 років вперед і планомірно її виконувати», - уточнив Скоцик.

Для підтвердження своїх намірів голови трьох партій і керівник АФЗУ підписали «Політичну угоду про співпрацю та спільну участь у виборах до місцевих рад».

Як повідомляв УНІАН, виходячи з Конституції та чинного законодавства, вибори до органів місцевого самоврядування в Україні пройдуть у жовтні 2015 року.

За даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2014 року в сільській місцевості проживали майже 14,1 млн осіб, що становить майже третину всього населення країни (45,4 млн осіб). На 1 листопада 2014 року в країні налічувалося 39,4 тис. фермерських господарств, що на 3,2% менше, ніж на аналогічну дату 2013 року.