Київ. 22 січня. УНІАН. Профспілкові організації, що представляють інтереси працівників у Чорнобильській зоні відчуження, просять уряд найближчим часом сплатити заборгованість у розмірі 131 млн грн за минулий рік перед держпідприємствами, які обслуговують і ведуть виробничі роботи в зоні відчуження.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова профкому державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» Максим Орлов.

«Перш за все, потрібно вирішити питання фінансування заборгованості підприємствам зони відчуження за 2014 рік. Друге - не зводити на «нуль» виконання робіт у зоні відчуження», - сказав Орлов.

Відео дня

За його словами, в Чорнобильській зоні є низка програм із забезпечення екологічної безпеки, які гарантуються державою, а у разі їх зупинки можуть бути зауваження і незадоволеність від міжнародних донорів, що фінансують ці проекти.

Присутній на прес-конференції представник Атомпрофспілки України в Чорнобильській об'єднаній організації профспілки Микола Тетерін повідомив, що заборгованість за державними програмами у Чорнобильській зоні за минулий рік становить 131 млн грн. З них: 33 млн грн – заборгованість із заробітної плати, а 62 млн грн – борги за користування енергоресурсами.

«Ми торік недоотримали майже 221 млн грн. Тобто, майже 33% від фінансування, яке передбачене, повернулося до бюджету. Це поставило підприємства зони відчуження у критичну ситуацію», - додав Тетерін.

При цьому він зазначив, що на 1-й квартал поточного року для виплати зарплати на підприємствах з обслуговування Чорнобильської зони відчуження виділено значно менше коштів, ніж це необхідно.

«Потреба «Радону» - 11 млн грн, виділили менше 1 млн грн. Підприємствам зони відчуження закладено 3,8 млн грн, а треба 40 млн. По Чорнобильській станції передбачено 83 млн грн, а треба понад 115. І це тільки на зарплату. А за енергоносії як розплачуватися?», - наголосив Тетерін.

За його словами, за такого фінансування міжнародні проекти в Чорнобильській зоні знаходяться фактично під загрозою зриву.

«Ми більше терпіти це не можемо, і не будемо. Учора (21 січня – УНІАН) ми провели попереджувальну акцію протесту. Нам пообіцяли, що до 1 лютого борг за 2014 рік повернуть, а під час внесення змін до бюджету передбачать більш-менш нормальне фінансування на 2015 рік», - сказав Тетерін, водночас висловивши сумніви у виконанні таких обіцянок.

При цьому обидва представники профспілок висловили сподівання , що уряд не залишить цю проблему без уваги, оскільки в іншому разі робочі зони відчуження готуватимуть нові акції протесту.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2014 року в ході планового засідання Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» було прийняте рішення збільшити до 650 млн євро додатковий внесок країн-донорів для успішного завершення будівництва захисного контуру нового безпечного конфайнменту (торцевих стін) з метою перетворити Чорнобильську атомну електростанцію на безпечний і екологічно стабільний об'єкт.

Довідка УНІАН. Зона відчуження Чорнобильської АЕС - заборонена для вільного доступу територія, що піддалася інтенсивному забрудненню довгоживучими радіонуклідами унаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Чорнобильська зона включає північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль і Прип‘ять, північ Поліського району Київської області, а також частину Житомирськ