Київ. 22 січня. УНІАН. Мораторій на перевірки бізнесу, подовжений Кабінетом міністрів України на початку січня ще на півроку, призводить до недобросовісної конкуренції і зниження якості товарів і послуг, що реалізовуються.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН заступник голови правління Союзу споживачів України Олег Цільвік.

«На жаль, відсутність контролю з боку держави призводить до загострення недобросовісної конкуренції, а саме - конкуренція не за ціновими і технічними параметрами відбувається, а шляхом фальсифікації продукції», - сказав експерт.

Відео дня

Також Цільвік зазначив, що після упровадження мораторію на перевірку бізнесу кількість звернень до Союзу споживачів України значно збільшилася, а основна маса скарг пов'язана з низькою якістю товарів і послуг, що реалізовуються, серед яких лідируючі місця займають нафтопродукти і продовольчі товари.

За словами заступника голови Громадської ради при Держспоживінспекції Лариси Криворучко, дія мораторію негативно позначилася на дотриманні прав споживачів.

«Мораторій з контролю – дуже хороша річ у низці європейських країн. Наша держава, на жаль, ще не готова до такої дії. Вже на даний момент йде постійне, систематичне порушення прав споживачів», - сказала Криворучко.

При цьому представниця Громадської ради зазначила, що в нинішніх умовах Держспоживінспекція не має достатніх повноважень для належного контролю якості товарів і послуг, що реалізовуються на споживчому ринку.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів на початку січня подовжив на півроку дію мораторію на перевірки всіх суб'єктів господарювання, окрім фіскальних перевірок, який був упроваджений у серпні 2014 року.

Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує зобов'язати контролюючі органи публікувати на своїх сайтах перелік об'єктів перевірки, а також розміщувати інформацію про всі проведені перевірки суб'єктів господарювання у спеціальній автоматизованій системі.