Київ. 21 січня, УНІАН. Громадські активісти Києва, православні священики пропонують на місці знесеного пам’ятника Леніну в центрі столиці встановити пам’ятний комплекс Пресвятої Богородиці.

На прес-конференції в УНІАН громадський діяч Дмитро Парубець нагадав, що пам’ятник Леніну, який стояв на розі вулиці Хрещатик та бульвару Шевченка, навпроти Бессарабської площі, було знесено 8 грудня 2014 року під час Революції гідності.

За його словами, «цікаво те, що 8 грудня є особливим днем для християн». Зокрема, «для християн Західного обряду це є день Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії», а для «християн Східних традицій це свято Введення в храм Пресвятої Богородиці», зазначив Парубець.

Він наголосив, що доцільно було б «на місці, де раніше був символ влади антихриста – Ленін, після освячення побудувати пам’ятник Пресвятій Діві Марії». За його словами, активісти звернулися до представників влади Києва та держави щодо вирішення долі постаменту на розі вулиці Хрещатик та бульвару Шевченка та з проханням врахувати їх ініціативу.

Парубець зазначив, що цей пам’ятник має встановлюватися не за кошти платників податків, а «це громадська ініціатива і, відповідно, будуть зібрані пожертвування».

Громадський активіст Іван Яворський наголосив, що зараз в Києві владою оголошено конкурс на реконструкцію Хрещатика та Європейської площі, і активісти сподіваються, що їх ініціатива буде підтримана. Він зазначив, що поки що рано говорити, скільки потрібно буде коштів на спорудження нового пам’ятника. На його думку, цей пам’ятний комплекс мав би бути побудований з білого граніту.

Яворський наголосив, що 21 листопада 2014 року, в річницю початку Революції гідності, «відповідний пакет документів щодо ініціативи по спорудженню пам’ятного комплексу було передано головному архітектору Києва Сергію Целовальнику».

Громадський діяч, політолог Володимир Цибулько наголосив, що владі при затвердженні плану реконструкції центральної частини Києва «варто було б врахувати, що є така ініціатива» громадськості. Він вважає, що одними «із символічних центрів у містах мають бути замість Ленінів краще Богородиця, бо попередній досвід перетворення дідуся Леніна на дідуся Тараса (йдеться про Тараса Шевченка - УНІАН) є більш провокативним».

Викладач історії України Вищої духовної семінарії Олександр Поліщук зазначив, що пам’ятники Богородиці з’являються по всій Європі, і простягнуті руки Богородиці означають «ті благодаті, які Пресвята Діва Марія хоче надати тим людям, які її про це просять». За його словами, це було б символічно для Києва і для України.

В анонсі прес-конференції зазначено, що ідею такого пам’ятного комплексу Пресвятої Богородиці «підтримали Автомайдан, Всеукраїнська спілка офіцерів та командири добровольчих батальйонів, що перебувають в зоні АТО».