Київ. 11 грудня. УНІАН. Один з лідерів Автомайдану Сергій Коба заявляє, що відкриття проти нього кримінального провадження і домашній арешт є політичним переслідуванням.

Про це Коба заявив на прес-конференції в УНІАН.

"Я вважаю, що все, що відбулося вчора (затримання Коби міліцією та доставка до Печерського райсуду Києва для обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту - УНІАН) - це політична розправа генерального прокурора пана Яреми над активістом Автомайдану Кобою... Що інкримінують? Точно не знаю. Але точно через ті події, які відбулися під стінами парламенту", - сказав він.

Відео дня

Коба нагадав, що саме активісти Автомайдану вперше показали маєток генпрокурора Віталія Яреми, почали пікетування Генеральної прокуратури з вимогою покарати тих, хто чинив злочини проти Євромайдану та Автомайдану, привезли сміттєвий бак для "народної люстрації" керівника ГПУ.

Коба розповів, що 10 грудня у Вишгороді біля під’їзду будинку близько 12.30 його автомобіль заблокувала невідома машина, з якої вийшли троє кремезних чоловіків, витягли його, завдали кілька ударів у потилицю, обличчя, зламали ніс, вдягли кайданки, посадили до себе в автомобіль і повезли в суд.

За словами Коби, о 15.00 він мав бути присутнім на засіданні парламентського Комітету з питань боротьби з корупцією, на якому планувалося заслуховування керівників Генпрокуратури, СБУ, МВС. "Там мали звітувати пан Аваков, пан Наливайченко, пан Ярема. Вони розуміли, що Коба буде ставити їм незручні питання, тому і було зроблено це", - сказав Коба.

Він звернув увагу на той факт, що рішення про обрання йому запобіжного заходу - домашній арешт з 22.00 до 6.00 - ухвалював суддя Печерського райсуду Сергій Вовк, якій свого часу судив Юрія Луценка та Валерія Іващенка.

Коба припустив, що саме цього суддю було обрано не випадково. "Суддя Вовк, який підпадає під люстрацію, буде робити все, щоб зберегти свою шкуру і залишитися при посаді, а якщо не при посаді, то не бути притягнутим до відповідальності", - сказав Коба.

За його словами, Автомайдан як такий став невигідним та небезпечним для нинішньої влади, оскільки є найбільш активним противником її дій і чинить незручні для неї акції.

"Тому зараз відбуваються розправи над активістами, які намагаються боротися проти зрадників Євромайдану... Вчорашні події показали, що на громадських активістів починається великий тиск. А отже, ми будемо вирішувати питання об’єднання всіх громадських організацій, які не зрадили ідеї Майдану, в одну потужну організацію, яка боротиметься проти теперішнього режиму", - заявив Коба.

Він додав, що зняв побої і вчора звернувся з відповідною заявою до міліції. "Сьогодні поїхали до райвідділу, і нам сказали, що порушена справа за перевищення міліціонерами повноважень. Будемо слідкувати, як розслідуватимуть", - зазначив Коба.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Відділу зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України в м. Києві, 10 грудня Печерський райсуд Києва взяв під домашній арешт одного з активістів Автомайдану.

У міліції нагадали, що правоохоронці за рішенням цього суду примусово доставили одного з учасників Автомайдану для обрання міри запобіжного заходу у рамках кримінального провадження, розпочатого у вересні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

«Коли працівники міліції показали фігуранту ухвалу Печерського суду про примусове доставлення його для участі в судовому засіданні, той спробував утекти. Правоохоронці наздогнали чоловіка. Падаючи у сніг, він пошкодив собі ніс», - повідомили у міліції.

При цьому в міліції зазначили, що «далі чоловіка доставили до Печерського районного суду, де його оглянули лікарі». Медики констатували, що серйозних пошкоджень немає, тому, порекомендувавши у подальшому звернутися за консультацією до отоларинголога, дозволили брати участь у процесуальних діях. Суд обрав для фігуранта міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.