Київ. 25 грудня. УНІАН. Класичний ювелірний дім «Лобортас» (Київ) працює над створенням у 2015 році дорогоцінної нагороди для людини або групи людей, які зупинять війну в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив президент Класичного ювелірного дому «Лобортас» Ігор Лобортас.

«Ми хочемо створити дорогоцінну нагороду, можливо, одну з найдорожчих у світі, яку вручимо людині або групі однодумців, що припинять війну в Україні», - сказав Лобортас.

Він зазначив, що такі люди заслуговують найбільшого поваги, оскільки вони збережуть життя українців, що є найбільш дорогоцінної нагородою. При цьому президент ювелірного дому сказав, що такого роду нагорода може викликати широкий резонанс і вручатиметься по всьому світу людям, які припиняють війни.

«Ми хочемо, щоб мистецтво у цьому плані відігравало одну з основних ролей ... Є знаменитий вислів: «Коли говорять гармати, музи мовчать». Ми вирішили перекроїти часто стереотипні речі і хочемо добитися іншого виразу: «Говорять музи, повинні замовкнути гармати», - зазначив Лобортас.

Він також розповів, що майстри ювелірного дому у 2007 році створили дві унікальні броші «Подвійна підкова» за ескізом (датованим 1886 роком) російського художника XIX-XX ст. Михайла Врубеля. Одна брошка регулярно експонується в київському Музеї російського мистецтва. При цьому 5 грудня в Ермітаж було передано другий, особливий екземпляр брошки, що є єдиним об'єктом сучасного мистецтва XXІ століття, який знаходиться в залі Карла Фаберже.

Також Лобортас повідомив, що три хрести «Древо Життя», створені у домі «Лобортас», були відправлені на Міжнародну космічну станцію наприкінці 2013 року, коли екіпаж у складі японця, росіянина і американця доставляв на станцію факел олімпійського вогню, майбутньої на той момент Олімпіади в російському Сочі.

«Пробувши 188 днів на орбіті, три цих хрести повернулися на землю з командиром екіпажу і зараз присутні в нашому салоні у Києві, як символ перебування мистецтва на найвищій точці», - сказав Лобортас.

«Це на сьогодні єдиний ювелірний об'єкт, який побував на висоті 420 км над Землю і зробив найбільшу кількість витків навколо неї», - додав президент ювелірного дому, повідомивши, що планує заявити цю роботу до Книги рекордів Гіннесса.

Крім того, Лобортас розповів, що композиція «Время Мира» («Час Світу») і рекорд світу - перстень «Царевна Лебедь» («Царівна Лебідь») з найбільшою кількістю діамантів були представлені у престижному виданні автомобільного бренду Rolls Royce. При цьому він підкреслив, що це є першою в історії вітчизняного мистецтва публікацією виробів українських майстрів у такому виданні.

За словами президента ювелірного дому, також були розроблені великий і малий дорогоцінні кубки для переможців серії турнірів Гран-прі Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) серед жінок. За його словами, визначена ідея, що малий кубок залишається у переможця ігор, а великий кубок буде передаватися.

Також дім «Лобортас» презентував перші у світі механічні шахи під назвою «Босфорські походи» на 30-му конгресі колекціонерів шахів, який проходив у Нью-Йорку в травні 2014 року. Як зазначив Лобортас, ведуться переговори про те, щоб цей набір шахів було представлено в Організації Об'єднаних Націй, а пізніше - в Ермітажі.

Разом з тим президент ювелірного дому розповів про відновлення з 31 січня 2015 року міжнародного конкурсу ювелірного дому «Лобортас» - «Класичне світове мистецтво XXI століття - 2015» з загальним призовим фондом 1,5 млн грн, який раніше був призупинений через політичні події в Україні.

Довідка УНІАН. Класичний ювелірний дім «Лобортас» розпочав свою історію у 1991 році і посідає одне з провідних місць серед світових виробників ювелірного мистецтва. У ювелірному домі працює близько 100 майстрів, а виробництво розмішене у Києві.

Твори ювелірного мистецтва, створені майстрами дому "Лобортас", відзначені світовими ювелірними нагородами, представлені в кількох національних музеях, включені до альбомів і каталогів, знаходяться в приватних колекціях у різних країнах світу.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/53596