Київ. 23 грудня. УНІАН. Директори державних циркових підприємств планують звернутись до прем’єр-міністра та президента з проханням не допустити підпорядкування державних циркових підприємств місцевим органам влади.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор, художній керівник ДП «Дирекція пересувних циркових колективів України», заслужений артист України Павло Книш.

Він наголосив, що на сьогоднішній день запропоновано зміни до законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо реформи міжбюджетних відносин)» №5078 від 15 вересня цього року. Відповідно до цих змін, наступного року державні циркові підприємства України планують підпорядкувати місцевим органам влади, що може призвести до знищення циркової галузі, а в подальшому до можливої приватизації майна державних циркових підприємств України.

У зв’язку з цим, за словами Книша, директори та голови профспілок усіх державних циркових підприємств України вже звернулись до віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка, голови Комітету ВР з питань культури та духовності Миколи Книжицького, а також мають намір звернутись до прем’єра та президента з проханням переглянути зазначений закон та більш детально вивчити проблеми галузі.

«Плануємо звернутись до прем’єр-міністра та президента. Звичайно, ми хочемо, щоб нас почули, бо, якщо це станеться, то буде пізно. Нам потрібно зараз зупинити ситуацію і, перш ніж виносити питання на розгляд ВР, потрібно було б поспілкуватись зі спеціалістами циркової галузі, поговорити з ними… Приміщення цирків знаходяться в центрі, тому як тільки передадуть в комунальну власність, знайдеться людина, яка їх викупить, і тоді можна буде забути про циркове мистецтво, тому ми змушені звернутись», - підкреслив Книш.

Він також наголосив на тому, що всі цирки функціонують у взаємодії один з одним, що являє собою своєрідний конвеєр. «Цирки залежні один від одного і вони окремо працювати не можуть і все пов’язано цирковим конвеєром, бо артисти не можуть весь час бути в одному приміщенні, а повинні весь час їздити з одного цирку в інший. Якщо сьогодні передати місцевим бюджетам фінансування цирків – це означатиме, що розвалиться циркова галузь, артисти залишаться без роботи. Цирки не зможуть працювати, бо не мають своїх артистів, а систему просто можна поховати, і наші діти залишаться сьогодні без такого прекрасного мистецтва, як цирк… Нам би дуже не хотілось, щоб розчерком пера прийняли такі рішення. Звичайно, ми готові на якісь реформи, але цю галузь потрібно зберегти, бо це потрібно для нашого підростаючого покоління», - наголосив він.

У свою чергу генеральний директор ДП «Криворізький державний цирк» Сергій Кабаков зауважив, що сьогодні для циркового мистецтва ситуація складається не в кращу сторону. «Механізм конвеєру створений давно, і якщо прибрати хоча б одну гайку, він розвалиться. Сьогодні всі цирки залежать один від одного, від цього конвеєра. Всі програми, які комплектуються в Україні, які запрошуються з-за кордону, формуються тут, працюють в конвеєрі цілий сезон. Якщо його порушити, то, в першу чергу, ми втрачаємо програми, які можуть працювати по всій Україні… Зараз система налагоджена, вона дає багато робочих місць. Якщо все це порушити, дуже багато артистів залишиться без роботи, будівлі будуть використовуватись не за призначенням. У них будуть проводитись і виставки, і концерти, і ярмарки, а цирк буде на другому плані… Ми зараз вважаємось державними підприємствами. Якщо ми підемо до комунальних, одразу потрапляємо під приватизацію. Шкода, що сьогодні ті, хто хоче розвалити систему і передати будівлі, які належать Міністерству культури, не розуміють тих тонкощів, які діють в конвеєрі», - сказав він, наголосивши, що не розібравшись у цьому, влада може поховати циркове мистецтво, яким Україна завжди пишалась.

Крім того, генеральний директор – художній керівник ДП «Національний цирк України», народна артистка України та СРСР Людмила Шевченко зауважила, що з директорами державних циркових підприємств України ніхто не погоджував запропоновані законопроектом зміни. «Якщо зараз заберуть цирки, ми будемо позбавлені робочих майданчиків… Україна має таке унікальне явище, як стаціонарні цирки. Я вважаю, що держава повинна звертати увагу на те, що є унікальним у світі. Таких будівель немає майже ніде у світі… У нас також існує циркова школа. У нас існує циркова академія, артисти цирку є дипломовані», - наголосила вона.

В.о генерального директора, художній керівник ДП «Харківський державний цирк», заслужений діяч мистецтв України Олексій Житницький додав, що такої кількості циркових будівель, які є в Україні, в Європі – одиниці.

«Україна була, є і, сподіваюсь, буде – великою цирковою державою. Це виникло не сьогодні… Всі роки незалежності ми боремось за те, щоб готувати нові номери і атракціони, які були б світового рівня. На жаль, допомога держави не завжди була суттєвою, але, тим не менш, багато чого виходило. і фактом є те, що багато наших артистів, керівники номерів, атракціонів ставали лауреатами найпрестижніших міжнародних конкурсів. Зараз знову виникає питання, чи є цирк в повній мірі мистецтвом. Звісно, у вищих проявах – це велике мистецтво. Ми велика циркова країна», - резюмував він.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/53558