Київ. 22 грудня. УНІАН. Постанова Національного банку України, якою регулятор скасував рішення про визнання нерезидентами кримчан, які проживають на території України, не вирішила питання дискримінації кримчан, а призвела до нових обмежень їхніх прав.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили правозахисники, на думку яких Нацбанк зберіг дискримінаційні норми до кримчан за ознакою місця проживання.

На думку учасників прес-конференції, постанова не тільки продовжує дискримінувати кримчан, а, до того ж, банки дістали можливість блокувати і закривати рахунки не тільки кримським юридичним особам, а й приватним підприємцям.

Відео дня

Як повідомлялося, згідно з постановою НБУ, фізичним особам з кримською пропискою для отримання статусу резидента необхідно отримати довідку, яка засвідчує їх перебування на території України.

«Громадяни України повинні доводити, що вони - громадяни України, і отримувати цю довідку», - зазначила експерт української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова.

За її словами, регулятор своїми діями підтвердив, що кримчани не є громадянами України, при цьому люди, які отримали «довідку переселенця» та відповідно до постанови не вважаються нерезидентами, зобов'язані підтверджувати свою резидентність кожні півроку.

Адвокат, експерт регіонального центру з прав людини Сергій Заєць зазначив що, регулятор вжив зазначених заходів з метою запобігання ухиленню сплати від податків, запобігання відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, але, тим самим, покарав усіх жителів Криму через недобропорядність окремих осіб.

«Якщо є якась проблема, то існують методи індивідуального характеру, що запобігають конкретним випадкам правопорушень... Нацбанк з листопада запровадив колективну відповідальність кримчан», - зазначив він.

Правозахисники закликали Нацбанк до діалогу і запропонували створити робочу групу для пошуку шляхів вирішення проблеми.

Як повідомляв УНІАН, 16 березня в результаті нелегітимного референдуму з питання про статус Криму самопроголошена кримська влада заявила про входження автономії до складу Російської Федерації.

7 травня Національний банк України заборонив українським банкам працювати в Криму до закінчення російської окупації, а з 24 липня запровадив надзвичайний режим роботи банківської системи в Донецькій, Луганській областях та АР Крим.

Постановою правління НБУ №699 від 3 листопада Національний банк України прирівняв фізичних та юридичних осіб, які зареєстровані і постійно проживають на території вільної економічної зони "Крим", до нерезидентів. Пізніше Нацбанк скасував рішення про визнання нерезидентами переселенців з Автономної Республіки Крим, які проживають на материковій частині України.

В Україні з 27 вересня набув чинності закон про створення вільної економічної зони на тимчасово окупованій території України, що визначає особливості економічної діяльності в Криму і Севастополі. Відповідно до закону, ВЕЗ «Крим» запроваджується в межах двох адміністративно-територіальних одиниць України: Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.