Київ. 18 грудня. УНІАН. Ризик дефолту в Україні в 2015 році істотно зросте, якщо Росія вимагатиме повернення кредиту в розмірі 3 млрд дол., наданого нашій країні у грудні 2013 року.

Таку думку висловила на прес-конференції в УНІАН доктор економічних наук, професор і публіцист Наталія Семенченко в ході презентації своїх книг із серії «Охота на правду»: «Незалежність», «Революція» і «Корупція».

«Дефолт в Україні може статися, якщо Росія вимагатиме повернення 3 млрд дол. боргу за облігаціями», - сказала Семенченко.

Відео дня

При цьому вона зазначила, що всі можливі прояви дефолту Україна вже відчула на собі, додавши: «Навіть якщо він наступить, нічого страшного не станеться».

Також Семенченко підкреслила, що проблеми економіки України не визначаються лише військовими діями, оскільки дисбаланси монетарної політики, корупція і недоліки правової системи накопичувалися упродовж усього періоду незалежності.

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня 2013 року президенти Росії і України Володимир Путін і Віктор Янукович домовилися про надання російською стороною великої позики Україні в обсязі 15 млрд дол. Кредит передбачав обмін коштів на суверенні євробонди України. Перший транш кредиту в обсязі 3 млрд дол. був наданий Україні наприкінці грудня 2013 року.

17 жовтня 2014 року Путін заявив, що РФ може, але не вимагатиме від влади України дострокового погашення кредиту в сумі 3 млрд дол., наданого за часів Януковича, щоб не «завалити» українську фінансову систему.

«По кредиту, який ми видали, – 3 мільярди доларів, рівно рік тому ми його видали, є умова, що якщо загальний борг України перевищить 60% від ВВП, то ми, Мінфін Росії, маємо право пред'явити вимогу до дострокового погашення. Якщо ми це зробимо, вся фінансова система знову завалиться. Ми вже ухвалили рішення: ми цього не робитимемо. Ми не хочемо погіршувати ситуацію. Ми хочемо, щоб Україна, нарешті, вставала на ноги», - заявив Путін.

За його словами, російські банки в цілому на даний момент надали українській економіці кредитів на 25 млрд дол.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/53423