Київ. 18 грудня. УНІАН. Обсяг внутрішнього споживання органічних продуктів харчування в Україні в 2014 році збільшиться на 15% - до 14 млн євро з 12,2 млн євро рік тому.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Федерації органічного руху України Євген Мілованов.

«Цього року, незважаючи на складну економічну ситуацію, досить серйозну інфляцію і знецінення гривні, ми чекаємо за підсумками цього року зростання (споживання органічної продукції - УНІАН) принаймні до 14 млн євро», - сказав Мілованов.

Відео дня

За його словами, останні кілька років продовжує зростати кількість виробників органічних продуктів харчування. Так, на початок 2014 року кількість виробників даної продукції збільшилася до 175 підприємств.

«Всього за період з 2007 по 2013 рік кількість господарств, які займаються органічним виробництвом, зросла з 92 до 175 і зростання поступово продовжується», - зазначив Мілованов, додавши, що при цьому загальна площа органічних сільськогосподарських угідь скоротилася до 239,4 тис. га (з 249,9 тис. га в 2007 році) через орієнтацію виробників більшою мірою на внутрішній ринок.

Також голова Федерації повідомив, що на сьогодні в Україні існує необхідність в ухваленні великої кількості нормативних актів для подальшого розвитку ринку органічної продукції.

«Цілий ряд підзаконних актів, постанов, правил або ще не прийняті, або взагалі перебувають у стадії розробки. Значною мірою це все-таки пов'язано з недосконалістю тексту прийнятого закону, який, по суті, зараз повинен діяти», - сказав Мілованов, підкресливши, що на даний момент необхідно привести українські стандарти виробництва органічної продукції відповідно до стандартів Європейського Союзу.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2013 року в Україні набрав чинності Закон «Про виробництво і оборот органічної сільськогосподарської продукції та сировини», що регулює відносини у сфері виробництва і обороту органічної продукції. Законом також було визначено загальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного і рослинного походження.

За оцінками Федерації органічного руху України, обсяг внутрішнього споживання органічної продукції сільського господарства в грошовому еквіваленті в країні в 2013 році станоаив близько 12 млн. євро, що на 52% більше, ніж рік тому.

Довідка УНІАН. Федерація органічного руху України була заснована в 2005 році. Метою організації, серед іншого, є сприяння розвитку органічного руху в Україні, зокрема не лише безпосередньо виробництву, переробці та експорту органічної продукції, а й формуванню вітчизняного ринку споживання.

Органічна продукція сільського господарства – це продукція, виготовлена без використання (або з меншим використанням) синтетичних пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також без використання генетично модифікованих продуктів.