Київ. 17 грудня. УНІАН. В Україні стартувала соціальна програма з працевлаштування і підприємництва для внутрішньо переміщених осіб «Донбас.UA», яка реалізовуватиметься зокрема на базі онлайн платформи «Академія Навичок» (www.skillsacademy.com.ua).

Програму «Донбас.UA» на прес-конференції в УНІАН презентували представник Департаменту організації профорієнтації та профнавчання Державного центру зайнятості Мінсоцполітики Інна Бондіні та співзасновник платформи з працевлаштування та побудови кар’єри «Академії Навичок» Станіслав Куценко.

Як зазначалось, місія програми - надати можливість громадянам, які змушені були переїхати в інші регіони України у зв'язку з війною, отримати або відкрити власну справу.

Відео дня

Ініціатори проекту розраховують, що за допомогою порталу «Академії Навичок» допомогу можна буде надати ширшому колу людей, які опинилися у складній ситуації, оскільки він поєднує онлайн освіту та працевлаштування, має коло своїх партнерів, які також займаються працевлаштуванням громадян.

За словами Куценка, зараз у процесі візування перебуває Меморандум про співпрацю між Мінсоцполітики та «Академією Навичок», на базі якої буде реалізовуватися програма «Донбас.UA».

«І ми дуже раді, що Державний центр зайнятості відгукнувся на нашу ініціативу. І, думаю, що вона має дуже велику перспективу, тому що, за нашими даними, зараз понад 500 тис. осіб є внутрішньо переміщеними особами із територій, де ведуться бойові дії, і їх кількість постійно збільшується. Якщо раніше їх було по 4 тис. на день, то за останніми даними РНБО - до 6 тис.», - сказав представник онлайн платформи.

Куценко наголосив, що вимушені переселенці або отримують шанс працевлаштуватися і самореалізуватися, або можуть стати асоціальними, тобто тими, які вживають алкоголь, стають наркоманами, скоюють злочини.

«Таким чином, у певний момент країну може чекати соціальний вибух, якщо цими людьми не займатися», - резюмував він, додавши, що програма «Донбас.UA» спрямована на адаптацію переселенців до поточних реалій та надання їм шансів покращити своє життя.

Куценко повідомив, що на сайті «Академії Навичок» люди безкоштовно проходять експрес-навчання, після чого отримують практичну «дорожню карту», як влаштуватися на роботу або відкрити власну справу. На сайті також постійно зареєстровані керівники та HRи компаній, банків та інвестори, які мають можливість через пошук на порталі відстежити користувачів та запросити на роботу або запропонувати вкласти гроші у бізнес, який прагне відкрити користувач.

Своєю чергою Бондіні запросила всіх переселенців, які потребують допомоги з працевлаштування, звертатися напряму до відділень служби зайнятості.

За її даними, у Державній службі зайнятості нині зареєстровано понад 30 тис. переселенців, але реально ж їх більше, оскільки частина людей не реєструється. Бондіні зазначила, що Служба допомагає як знайти постійну роботу, так і пропонує громадські роботи або участь в інших роботах тимчасового характеру. Також пропонуються такі програми як профорієнтація та профнавчання, які допомагають підвищити конкурентоспроможність людини на ринку праці. За її словами, необхідну інформацію та послугу всі бажаючі можуть отримати в будь-якому відділенні Служби.