Київ. 17 грудня. УНІАН. Агентство моделювання ситуацій пропонує провести укрупнення областей в рамках реформи з децентралізації влади.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН на тему: «Європа в Україні: нова концепція децентралізації» директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Ми б запропонували, щоб Україна, говорячи про децентралізацію, розподілення бюджетних коштів, все ж таки розглянула питання укрупнення регіонів, виходячи з кількості населення, площі. Основою об’єднання областей має бути економічний показник, організаційні можливості, культурні і історичні традиції», - сказав Бала.

Відео дня

За його словами, є пропозиції, щоб це було 10 умовно кажучи великих регіонів, наприклад Причорномор’я, Поділля, Полісся, Слобожанщина.

«Це питання для дискусій, бо головний з показників – це кількість населення, щоб ці регіони економічно були самодостатніми. Нам би хотілося, щоб влада до цього дослухалася і взяла в питанні децентралізації за кінцеву мету укрупнення і створення таких регіонів»,- додав Бала.

На переконання експерта, у XXI столітті Україна не має жити «по тим лекалам, які були нарізані, починаючи з 1932 року».

«Нам видається це питання дуже актуальним, принаймні за словами людей, які звернулися до нас з цими пропозиціями, якби не було військового стану саме це укрупнення без якихось реформ вже через три роки дало б збільшення в три рази доходу на душу населення в доларовому еквіваленті»,- сказав Бала.

Крім того, він вважає, що зміна устрою була б головним мотиватором для початку вибудовування справжньої політичної еліти, оскільки на місцях є багато талановитих людей.

«Якщо ближчим часом ми не почнемо займатися децентралізацією і тим, що ми пропонуємо, то нашу країну чекають не найкращі часи», - сказав заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. За його словами, Агентство моделювання ситуацій буде виступати як лоббістська структура цього проекту і працюватиме з політиками і громадськими діячами та проводити просвітницьку діяльність.

Експерти також нагадали, що Польща до 1999 року складалася з 49 воєводств, зараз їх 16.