Київ. 16 грудня. УНІАН. Німецький фонд “Пам'ять, відповідальність і майбутнє” (EVZ) сьогодні підтримує близько 2500 колишніх жертв нацизму в Україні.

Про це повідомив керівник відділу програм фонду Ральф Поссекель під час прес-конференції в УНІАН.

"З 2001 року до сьогодні ми підтримували 190 проектів на загальну суму 7 млн 700 тис. євро. На сьогодні в Україні працює близько 30 проектів, ми включаємо в ці проекти 2500 жертв нацизму", - сказав він.

Відео дня

За його словами, мета фонду - не лише в тому, щоб дати окремим особам безпосередньо якусь матеріальну допомогу, а й в тому, щоб підтримувати громадянське суспільство, щоб українське громадянське суспільство організувало самодопомогу.

"Ми розуміємо наші гранти як засіб посилити громадянське суспільство в Україні, це для нас важливо... В наступному році ми маємо намір продовжити нашу програму, ми маємо намір надати близько 500 тис. євро для гуманітарних проектів", - сказав він.

Як додала директор ВБО “Турбота про літніх в Україні”, яка співпрацює з фондом вже 6 років, Галина Полякова, війна на сході України нагадала колишнім жертвам нацизму трагічні події їхнього дитинства та юності, вони тепер ще більше потребують уваги, спілкування, розвитку груп само- та взаємодопомоги.

Професор Володимир Паніотто (Київський міжнародний інститут соціології), презентуючи результати дослідження “Обізнаність населення із проблематикою жертв нацизму в Україні”, виконаного на замовлення EVZ, повідомив, що на сьогодні «понад дві третини людей, які свого часу постраждали від націонал-соціалізму, потребують допомоги».

«20% - навіть не мають достатніх коштів, щоб купити необхідні продукти. 78% опитаних вважають, що визнання і належна оцінка життєвого досвіду жертв націонал-соціалізму є сьогодні надзвичайно важливими», - зазначив Паніотто.

Крім того, згідно з результатами дослідження, більше половини - 56% - дорослих жителів України вважають, що сьогодні в Україні жертви нацизму отримують недостатньо суспільної уваги.

На думку більшості жителів України, досвід колишніх жертв нацизму був недостатньо добре оцінений у нашій країні: 50% не погоджуються із тим, що досвід цих людей був належним чином оцінений нинішнім поколінням українців, протилежної думки дотримуються 26%, і ще чверть не мають конкретного уявлення щодо цього.

Крім того, респонденти дослідження майже одностайно - 84% - погодилися із тим, що в Україні необхідно посилити суспільну роботу відносно потреб людей похилого віку та їхньої інтеграції в суспільство. Не бачать потреби у цьому лише 6%.

*** Дослідження було проведено у період з 9 по 25 вересня 2014 року Київським міжнародним інститутом соціології. Польовий етап тривав з 12 по 21 вересня.

Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, крім АР Крим та Луганської області.

В результаті польового етапу було зібрано 2 тис. 35 анкет. Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2% - для показників, близьких до 10%, і 1,4% - для показників, близьких до 5%.