Київ. 12 грудня. УНІАН. Міністерство освіти повинно провести люстрацію керівників педагогічної системи.

Таку думку під час прес-конференції в УНІАН висловив автор ініціативи «Починаємо будувати світ без війни» та міжнародного проекту «Абетка моєї країни України», директор видавництва «Інформ-Україна» Олександр Помиткін.

«Потрібно звернути увагу на люстрацію, бо у нас чомусь говорять про люстрацію у правоохоронних органах тощо, але все починається з освіти. Адже той самий корумпований прокурор, виховувався в школі, ВНЗ. Той самий міліціонер десь навчався… Я направив лист до Міністерства освіти, де висловив свої думки з приводу необхідності проведення очищення саме керівництва педагогічної системи», - сказав він, додавши, що корумповані керівники ВНЗ, які готують освітян, негативно впливають на майбутнє системи освіти.

Він також зазначив, що система підготовки майбутніх вчителів, має чимало проблем.

«Найбільша трагедія, що вся система підготовки вчителів, базується на фундаменті ще радянського часу. Зокрема, такий механізм існує у Харківському педагогічному університеті. Це найбільша проблема, бо якщо таку систему зараз не ламати, будуть великі проблеми», - сказав він.

У свою чергу, доцент, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, колишній проректор з науково-педагогічної роботи Харківської академії фізичної культури та спорту Андрій Боляк наголосив на тому, що корупція, яка є в освітній системі, знищує колись успішні ВНЗ. Зокрема, він навів приклад ВНЗ, де працював проректором, наголосивши, що цей освітній заклад «потонув у корупційних скандалах» після того, коли у 2012 році там було призначено нового ректора.

«За рік ця людина звільнила 96 працівників, а це третина всього колективу. Це все документально підтверджено. Ця людина поставила своїх людей… Академія потонула в корупційних скандалах… Наших студентів залучали до рухів «тітушок»», - додав він.

У свою чергу Помиткін зауважив, що підготував листи до ГПУ, СБУ і МВС з проханням «звернути увагу на свавілля», яке було вчинено у Харківської академії фізичної культури та спорту.