Київ. 9 грудня. УНІАН. Transparency Intenational розпочала в Україні просвітницьку кампанію «Викривати корупцію не соромно!», спрямовану на захист викривачів корупції.

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН керівник департаменту комунікації Transparency Intenational Україна Ольга Тимченко.

«Ми в Україні розпочинаємо кампанію «Викривати корупцію не соромно!», тому що в нашій країні досі живий стереотип, що повідомляти, інформувати про корупцію - це соромно», - сказала вона.

Відео дня

За словами Тимченко, досвід країн, які подолали побутове хабарництво, свідчить про те, що подолати його можна, лише почавши викривати та інформувати про корупцію.

Тимченко повідомила, що просвітницька кампанія «Викривати корупцію не соромно!» передбачає донесення до людей відповідного месиджу, після чого почнеться робота у просвітницько-правозахисній сфері.

Як сказала Тимченко, зараз триває тендер для креативних рекламних агенцій зі створення соціальної реклами «Викривати корупцію не соромно!». Після Нового року буде обрано найкращі пропозиції. «Це буде зовнішня реклама, яка буде знаходитися у Києві, можливо, це буде якась реклама в Інтернеті», - додала Тимченко.

Вона також повідомила, що вже розроблено поради про ефективне інформування та інструменти для виявлення корупції. Вони доступні на сайті: www.anticorruption.in.ua

В майбутньому, зауважила Тимченко, планується створення онлайн-платформи, можливо, це буде додаток до телефона, де людина зможе за стандартом писати звернення й одразу відправляти його на багато адрес – у Генпрокуратуру, СБУ, керівництву фірми, про яку хоче повідомити.

Крім того, планується провести серію просвітницьких семінарів, де всіх бажаючих будуть навчати викриттю корупції. «Ми будемо допомагати тим людям, які вже викрили корупцію, і просимо до нас звертатися. У нас є юристи, які можуть їх захистити, у нас є можливість привернути увагу медіа, і якщо цей процес буде публічним, то можна розраховувати на те, що прецедент буде створено», - наголосила Тимченко.

Вона нагадала, що в Україні нещодавно було ухвалено пакет антикорупційних законів, один з яких регулює захист викривачів корупції.

У свою чергу виконавчий директор Transparency Intenational Україна Олексій Хмара заявив, що проблема інформування про корупційні злочини актуальна для всього світу.

За словами Хмари, у США за останні 5 років кількість відкритих справ проти корупціонерів зросла втричі, а загальний розмір виплаченої винагороди викривачам збільшився у 5 разів.

Хмара зазначив, що для вирішення проблеми корупції в Україні недостатньо нових законів про боротьбу з корупцією. «Незважаючи на нові антикорупційні закони, які регулюють права та захист викривачів, люди досі не знають про те, як насправді повідомляти про злочин та куди, який саме захист гарантує їм держава», - сказав він.

Як наголосив Хмара, в Україні до викривачів корупції ставляться погано. «Найгірше, що в суспільстві досі існує вкрай негативне ставлення до факту викриття корупції. Необхідно змінювати свідомість громадян і разом боротися за викривання корупції, адже корупція - це завжди злочин»,- сказав він.

За словами Хмари, «держава нічого не робить з доброї волі, аби корупції ставало менше, вона це робить або під примусом Майдану, або міжнародної спільноти».