Київ. 9 грудня. УНІАН. У рамках проекту Ten Outstanding Young Persons (TOYP) в Україні оберуть 10 видатних молодих українців, які представлятимуть нашу державу на Світовому конгресі міжнародної молодіжної палати JCI у Японії у листопаді 2015 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник проекту TOYP в Україні Сергій Калінчук.

За його словами, премія TOYP була започаткована 75 років тому в США. В Україні конкурс координує молодіжна палата JCI Ukraine.

Відео дня

«У рамках конкурсу визначається по одному переможцю в 10 номінаціях. Вони включають в себе основні сфери діяльності сучасної людини. Проект Ten Outstanding Young Persons (TOYP) – глобальний конкурс і проводиться міжнародною молодіжною палатою JCI у понад 100 країнах світу. Він повноцінно реалізує місію самої організації, яка полягає у створенні можливостей для сприяння молодим людям у здійсненні позитивних змін. Мета проекту – набагато ширша, ніж визначення 10 переможців, і включає в себе, швидше, інформування спільноти про досягнення молодих людей, про їхню діяльність і про те, як вони своїми щоденними діями вирішують проблеми людства», - сказав Калінчук.

Він зазначив, що свої анкети на участь у конкурсі вже подали понад 80 осіб.

«Коли ми планували конкурс в Україні, то дещо відійшли від формату, який пропонувався організацією на глобальному рівні, й одне з наших нововведень – проведення відкритого загальноукраїнського відбору. Наразі всі бажаючі можуть зайти на наш сайт і заповнити анкету, яка досить проста… Друга новинка, яка запроваджена в українському конкурсі, – прохання до номінантів завантажувати відео. Я думаю, що всі погодяться з тим, що жоден текст не зможе так швидко та достовірно показати дійсні емоції людини, продемонструвати її досягнення, як її персональне відеозвернення чи відеосюжет про неї. При цьому не має значення, наскільки якісним є це відео, і ми не висуваємо критерії якості. Головне, щоб це було відверто і щоб людина сама розповідала про свої досягнення якимось чином, надихаючи інших людей своїм прикладом», - сказав Калінічук.

Конкурс проходить у 10 номінаціях: політика, бізнес, наука, культура, екологія, мир і права людини, волонтерська діяльність, науково-технічні розробки, досягнення у сфері медицини та особистий прорив.

Загальноукраїнській відбір триватиме до 15 січня 2015 року. Участь у конкурсі можуть взяти особи віком від 18 до 40 років, які постійно проживають на території України.

На другому етапі конкурсу, за словами Калінчука, компетентне журі обере по трьох номінантів і визначить серед них одного переможця у кожній з 10 категорій. Церемонія нагородження переможців відбудеться у лютому 2015 року.

«Головним призом конкурсу має стати поїздка до Японії на світовий конгрес JCI у листопаді 2015 року. Це буде визначна подія для самої організації, бо вона святкуватиме сторіччя. За попередніми оцінками, Світовий конгрес збере близько 10 тис. учасників з різних країн світу. Для номінантів це буде унікальна можливість познайомитись з цікавими людьми, обмінятись досвідом, долучитись до якихось міжнародних проектів. І найголовніше, ми сподіваємось, що номінанти з України увійдуть також у число 10 переможців глобального конкурсу TOYP», - додав він.

У свою чергу, партнер проекту по концепції нагородження Картина Неклева наголосив на тому, що церемонія нагородження переможців буде досить красивою. «Сподіваємось, це буде виглядати так, як ми, скажімо, робили премії у США чи Токіо, і це буде цікаво і запам’ятається», - сказав він.

Як зауважила піар-куратор проекту Килина Бішер, TOYP – це премія, якою нагороджують не тих, хто відомий на весь світ. «Нею нагороджують тих, хто в перспективі таким стане. В Україні є одна традиція, яку б ми хотіли змінити. Як правило, ми дуже цінуємо тих, хто здобуває гарний досвід за кордоном, визнання, а потім повертається сюди, але важливо підтримувати тих, хто в такі нелегкі часи вирішив свідомо залишитись в Україні і змінювати свою сферу на краще… Сучасна держава просто неможлива без інтелекту, талантів та винаходів», - сказала Бішер.