Київ. 8 грудня. УНІАН. В Україні масово не виконуються як рішення національних судів, так і та Європейського суду з справ людини.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.

За словами експерта, в Україні не виконується до 95% рішень Європейського суду з прав людини та майже 70% - національних судів.

Щербатюк вбачає декілька причин цього: неефективна робота Державної виконавчої служби; відсутність у суспільстві культури виконання судових рішень, опір держави виконанню судових рішень, в яких вона програла.

Також Щербатюк розповів, що значна частина "соціальних" рішень не виконується через відсутність коштів: "Є багато рішень, що стосуються бюджету. Це - соціальні виплати, які не забезпечені фінансово, проте задекларовані законодавчо. Тут ми маємо проблему відсутності коштів у бюджеті для виконання рішень судів".

Виходом із ситуації експерт бачить у створенні інституту приватних судових виконавців, у зміні законодавства з тим, щоб унеможливити в майбутньому появу "однотипових" рішень ЄСПЛ, що продукуться судом через недосконалість національного законодавства, у скасуванні мораторію на продаж майна держпідприємств, а також у скасуванні тих соцвиплат, на які у держави немає коштів у будь-якому випадку.

"В багатьох країнах є приватні судові виконавці. Наприклад, у Польщі, країнах Балтії. Проте впроваджувати таку інституцію потрібно разом з реформуванням судової системи, оскільки ніхто не виконуватиме несправедливі судові рішення. Що ж стосується виконання "соціальних" законів, то 20 років держава себе позиціонувала як мегасоціальна, але виконувати обіцянки не збиралась. Нажаль, потрібно позбавлятися нинішнього соціального навантаження на державу", зазначив Щербатюк.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/53153