Київ. 4 грудня. УНІАН. Зміни в Росії можуть відбутися спонтанно, і їх наслідків ніхто не може передбачити.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив 13-й чемпіон світу із шахів, один з найбільш послідовних противників путінського режиму Гаррі Каспаров, який вперше після Революції Гідності приїхав до України.

«Порядок денний Путіна доволі простий і примітивний – йому треба втриматись при владі. Завдання диктатора... Але диктатор завжди потребує певного міфологічного оформлення своїх повноважень… На тлі падаючої економіки, на тлі зростаючої соціально-економічної кризи єдиною гральною картою для Путіна є зовнішня агресія, і погіршення соціально-економічної ситуації в Росії неминуче призводитиме до жорсткішої цієї зовнішньополітичної доктрини путінської, тільки тому, що інакше не залишається жодної аргументації для його перебування в Кремлі на нескінченно довгий термін. Абсолютно ясно, що Путіну з Кремля дороги немає. Один прогноз, я думаю, можна зробити з упевненістю – Путін помре в Кремлі (при владі), питання залишається - коли», - сказав Каспаров, при цьому додавши, що не можна виключати непередбачуваних сценаріїв.

На його думку, швидше за все, зміни в Россі будуть непередбачуваними, «швидше за все, це буде дуже спонтанно, і наслідки ніхто передбачити не може».

«Оскільки життя на місці не стоїть, а вибори перестали бути в Росії інструментом зміни влади, швидше за все, сценарій зміни влади буде стихійним. З історичного досвіду можемо припустити, що це буде свого роду комбінація масових хвилювань і якогось внутрішнього перевороту», - вважає Каспаров.

Також він висловив думку, що в Росії сьогодні немає повноцінної опозиції, бо опозиція повинна брати участь e політичних процесах.

Крім того, Каспаров висловив переконання, що санкції західних країн проти Росії, введені у відповідь на анексію РФ Криму і дестабілізацію ситуації на Донбасі, повинні також стосуватися і простих росіян, які повинні розуміти свою міру відповідальності.

«Я принципово не погоджуюсь з тими представниками російської опозиції, які говорять, що санкції не повинні стосуватися простих росіян. Повинні стосуватися. Це питання відповідальності. Тому що інакше ми перейдемо в той самий цикл. У 91-му році не було суду над КПРС, не було заборонено КДБ, як злочинну організацію, і тому через дев'ять років гебешник прийшов до влади. Люди повинні збагнути свою міру відповідальності, інакше ходитимуть замкнутим колом», - сказав Каспаров, додавши, що на сьогодні Росія не вийшла з цього замкнутого кола.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/53066/