Київ. 3 грудня. УНІАН. Міжнародна організація із захисту прав людини Human Rights Watch закликає Україну запросити Міжнародний кримінальний суд для розcлідування порушень прав людини на сході країни.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН сказав виконавчий директор Human Rights Watch Кеннет Рот.

Зокрема, він нагадав, що український уряд запросив Міжнародний кримінальний суд для ознайомлення з ситуацією та розслідуванням тих порушень, які відбувалися під час Євромайдану.

Відео дня

При цьому він наголосив, що запрошення української влади було обмежено коротким періодом часу. За його словами, "всі ми хочемо, щоб ті, хто винен у вбивствах на Майдані - відповідали перед законом".

"Ми хочемо, щоб Україна ратифікувала Римський статут, тобто приєдналась до юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Якщо для цього необхідно внести зміни в Конституцію, ми сподіваємось, що ці зміни будуть внесені швидко", - сказав Рот.

Разом з тим він акцентував увагу, що навіть без внесення змін до Конституції чи Кримінального кодексу і офіційного приєднання до Римського статуту Україна може підготувати заяву для запрошення Міжнародного кримінального суду, щоб розслідувати ті порушення, які відбуваються на сході України.

"Залучення Міжнародного кримінального суду у східних регіонах буде дуже хорошим запобіжником подальших порушень в цьому регіоні", - наголосив він.

Рот відзначає, що в цій ситуації виникає ризик, що певне переслідування може бути зосереджене і на урядових силах. "Утім, якщо уряд серйозно ставиться до своїх зобов'язань та поважає Женевські конвенції, то, звичайно, він має набагато менше боятися результатів розслідувань Міжнародного кримінального суду, ніж сепаратисти", - підсумував він.

Довідка УНІАН. Росія в березня 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. РФ поставляє терористам озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська. В результаті понад 4,3 тис. громадян загинули, близько 10 тисяч отримали поранення, сотні тисяч були змушені покинути свої домівки.